Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зависи ли здравето от месеца, в който сме родени - има данни, че да

08 юли 2021, 23:25 часа

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of American Medical Informatics Association разкрива, че месецът, в който сте родени, може да играе важна роля за цялостното ни здраве.

Изследователи от Колумбийския университет са изследвали 1,7 милиона пациенти в Медицинския център на Ню Йорк-Пресвитериан / Колумбийския университет в продължение на 28 години, за да определят дали месецът им на раждане определя вида на заболяванията, на които са изложени. След сравняване на медицинските досиета на участниците с 1688 заболявания, те откриват, че 55 от тези заболявания имат пряка връзка с техния месец на раждане.

Проучването установява, че "хората, родени през май, са имали най-нисък риск от заболяване, а родените през октомври - най-висок". „Важно е да не се изнервяте прекалено много от тези резултати, защото въпреки че открихме значителни връзки, общият риск от заболяване не е толкова голям“, казва старшият автор на изследването д-р Никълъс Татонети, асистент по биомедицинска информатика в Медицинския център на Колумбийския университет (CUMC ) и Института за наука за данни на Колумбия. "Рискът, свързан с месеца на раждане, е сравнително малък в сравнение с по-влиятелни променливи като диета и упражнения."

Учените стигат до заключението, че бебетата, родени през юли и октомври, имат по-голям риск от астма, отколкото всеки друг месец. Но това не е всичко. Те също така откриват, че „около една от 675 прояви [на ADHD, т.е. хиперактивност] може да се свърже с раждането в Ню Йорк през ноември [докато] хората, родени през март [са изправени] пред най-високия риск от прединфарктно състояние, застойна сърдечна недостатъчност и нарушение на митралната клапа". Родените през зимата и ранната пролет имат най-голям риск от различни сърдечни заболявания.

"Тези данни могат да помогнат на учените да разкрият нови рискови фактори за заболяването", обясни Татонети.

Според Science Daily резултатите от това проучване са сравними с подобни данни, събрани от цял ​​свят. Например, по-ранно шведско проучване също установи високи нива на диагностика на ADHD при бебета през ноември. Също така, това проучване повтаря датско проучване, че рискът от астма е най-висок за родените от май до август, когато „нивата на слънчева светлина в Дания са подобни на тези в Ню Йорк през периода юли и октомври“, точно месеците, които това проучване установява с най-висок риск от астма. Изследователите планират да повторят този метод на изследване в САЩ и в чужбина, за да видят как различните сезони и факторите на околната среда влияят върху резултатите.

Източник: yourtango.com

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес