Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да пиете вода с лимон - отговорът на лекар ще ви изненада

15 октомври 2023, 09:59 часа

По всяка вероятност многократно сте чували за ползите от водата с лимон, но нейната консумация може да ви донесе не само ползи, но и много вреди. Уверете се, че знаете всички странични ефекти на тази напитка преди да я включите в сутрешната си рутина.

Лимоните и лимоновата вода са известни със свойството си да подпомагат отслабването и да поддържат имунната система, а в малки количества те наистина могат да помогнат. Но тази напитка не е панацея, така че трябва да подходите отговорно към нейната консумация, според д-р Свати Реди. Експертът говори за възможните вреди от нейната консумация. Тази напитка, която традиционно е част от сутрешната рутина на много хора, може да доведе до ерозия на зъбния емайл, да причини мигрена, да причини язви в устата, да провокира стомашни проблеми.

Вреда и странични ефекти от лимоновата вода

Лимоните са кисели цитрусови плодове, така че ако пиете лимонов сок често и в излишък, в крайна сметка може да изпитате чувствителност на зъбите и кариес поради киселината в този плод, казва експертът.

Забравете за водата с лимон сутрин - тази напитка е много по-полезна

За да забавите процеса на образуване на кариес, можете да опитате да пиете напитката със сламка, за да избегнете прякото излагане на зъбния си емайл на киселина. Също така избягвайте да миете зъбите си веднага след като сте пили лимонов сок и пийте повече вода заедно с него.

„Може би дори не предполагате, но цитрусовите плодове често причиняват главоболие и мигрена. Това може да се дължи на факта, че тези плодове съдържат тирамин, естествен моноамин. Така че, ако често изпитвате главоболие след ядене на лимони, опитайте се да намалите количеството на този плод в диетата си“, казва д-р Реди.

Честата консумация на цитрусови плодове може да доведе до киселинен рефлукс, гадене, киселини и други стомашно-чревни проблеми. Ако изпитвате някой от тези симптоми, консултирайте се с Вашия лекар, преди да добавите цитрусовия плод към ежедневната си диета, съветва диетологът.

„Ако пиете прекомерни количества от коментираната напитка или консумирате този плод в много големи количества, увеличавате риска от развитие на малки лезии в устната кухина. Те не са заразни, но стават болезнени и неприятни. Така че, преди да пиете отново лимонов сок, първо изчакайте всички язви в устата да заздравеят“, съветва д-р Реди.

Експертът допълва, че лимоновата кора може да бъде среда за размножаване на голям брой микроорганизми, които могат да доведат до различни опасни заболявания. Уверете се, че сте изстискали лимоновия сок в напитката, а не добавяйте резените заедно с кората, съветва още диетологът.

Още: Учени разкриха защо НЕ трябва да пиете вода с лимон сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес