Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на много хора им се завива свят при рязко ставане?

20 август 2024, 16:33 часа

Обикновено ни тревожи хипертонията – бич за съвременното общество, която е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб от сърдечно-съдови инциденти, които причинява. Ниското кръвно налягане обаче също може да бъде опасно особено ако води до загуба на съзнание, най-малкото защото поражда риск от тежки травми при падане или по време на шофиране.

Със сигурност знаете това, ако ви е прилошавало при рязко ставане. Усещането за причерняване при изправяне от седнал стоеж или от легнало положение може да бъде плашещо и притеснително за преживяващите го, но не е задължително да сочи здравословен проблем. Защо ни се завива свят при рязко ставане и кога трябва да ни притеснява това?

На какво може да се дължи сутрешния световъртеж?

Защо ни се завива свят при рязко ставане?

Причерняването и световъртежът при рязко изправяне са познати като ортостатична хипотония – рязък спад на кръвното налягане при рязко изправяне от седнало или легнало положение. Именно ортостатичната хипотония причинява световъртежа, които ви тревожи, ако се изправите рязко. Дали следва да се притеснявате от нея и да търсите лекарска помощ зависи от това колко е тежка, дали епизодите са чести и продължителни, или се случва от време на време.  

Колкото по-често се случва да усетите това причерняване при изправяне, колкото по-дълги са тези пристъпи, толкова по-притеснително е състоянието ви. Всеки човек все някога през живота си преживява рязък спад на кръвното налягане при изправяне, но ако се случва често, ако ви се завива свят при всяко ставане, добре е да се консултирате с лекар.

Причини за ортостатичната хипотония

Сред баналните причини за ортостатична хипотония е дълъг престои на легло – след продължително боледуване например, както и дехидратация или глад, довел до спад в нивата на кръвната захар. Горещото време и загубата на соли чрез изпотяването, както и дългият престои под слънчевите лъчи през лятото, също могат да причинят ортостаична хипотония. В тези случаи след хидратиране и почивка, след охлаждане, както и при избягване на резки движения и най-вече на рязко изправяне от седнал стоеж или от легнало положение, ортостатичната хипотония бързо остава само лош спомен от миналото.

Как се лекува ортостатичната хипотония, причинена от заболяване, зависи от основното заболяване, на което се дължи. Сериозността на това заболяване определя и сериозността на самата орстотатична хипотония. Важно е да съумеете да разграничите причините за причерняването, за да знаете дали се нуждаете от лекарска намеса, или съвсем скоро ще се почувствате отново добре. Важно е да посетите своя лекар, ако симптомите на ортостатичната хипотония ви тревожат ежедневно или няколко пъти в седмицата, както и ако загубите съзнание, което е сериозен симптом, изискващ уточняване на причините за него, което не може да бъде отложено, а изисква спешна лекарска намеса.

За да може лекарят да ви помогне най-адекватно, ако ви се завива свят при рязко ставане, добре е да записвате преживяванията си, ако те се случват системно, за да може да споделите с него кога се случва при вас ортостатичната хипотония – по кое време на деня, при какви обстоятелства, какви са симптомите, които изпитвате по време на пристъп, колко дълго продължават и т.н. Колкото повече информация съумеете да предоставите на вашия лекар, толкова по-успешно ще може да ви помогне да се справите с ортостатичната хипотония, откривайки причините за нея. А те могат да бъдат различни. Основните сред тях са:

Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете

-          Загуба на електролити и дисбаланс на някои важни минерали, като следствие на периоди със стомашно-чревно разстройство – повръщане и диария.

-          Сърдечно-съдови заболявания, които могат да доведат до ниско кръвно налягане, като ниска сърдечна честота (брадикардия), проблеми със сърдечните клапи, сърдечен удар и сърдечна недостатъчност.

-          Ендокринни проблеми, като заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречна недостатъчност, хипогликемия или последствията от тях като например увредените нерви в резултат от диабета, които помагат за изпращането на сигнали, контролиращи кръвното налягане.

-          Заболявания на нервната система като болест на Паркинсон, множествена системна атрофия, деменция, амилоидоза и други, водещи до нарушаване на способността на тялото да контролира кръвното налягане и причиняващи това да ви се завива свят при рязко ставане.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес