Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо лявото око се подува и как да го облекчим?

06 юли 2024, 16:33 часа

Обикновено имаме подуване на двете очи едновременно, но понякога проблемът се появява само при едното. Такъв проблем има свои собствени причини и методи за лечение. Ако лявото око се подуе, не го маскирайте само с фон дьо тен и пудра, а се опитайте да разберете какво се е случило с него.

Защо се появява подуване на лявото око?

Свикнали сме да обвиняваме липсата на сън за подуването под очите. Всъщност причините могат да бъдат много.

Ето кои са основните причини, поради които лявото око може да се подуе:

- Конюнктивит. Възпаление на лигавицата на окото. То е съпроводено със силни болезнени усещания.

Подуване на горния клепач - симптом за какъв проблем е?

- Възпаление на слъзната жлеза. Това е усложнение след ангина, паротит и някои други заболявания. Съпроводено е с повишена температура и болка при мигане.

- Ечемик. Възпаление на космената торбичка в резултат на инфекция.

- Алергии.

- Проблеми с вътрешните органи, причиняващи дисбаланс на течностите.

- Блефарит. Възпаление на ръба на клепача. Съпроводено е със зачервяване, сърбеж, повишена температура. Влошава се сутрин.

- Натоварване на очите, например поради продължително гледане на телевизия.

- Обща умора.

- Травма на окото и областта около него.

- Злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

- Прекомерен прием на сол.

Отокът под окото не може да се нарече проблем, свързан с възрастта. Те се появяват както при възрастни, така и при деца, включително бебета.

Оток под лявото око: какво да правим

Ако отокът е причинен от заболяване, например конюнктивит, той трябва да се лекува с мехлеми или капки за очи. Те се предписват от офталмолог или общопрактикуващ лекар.

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем

Никога не затопляйте отока. Това само ще влоши проблема

Ако проблемът е в недоспиване, умора и т.н., тогава народните средства ще свършат работа. Най-добрият начин да се справите с тази задача е магданозът. Достатъчно е да нарежете прясна зеленина, да нанесете получената каша върху окото и да го покриете с памук за 15 минути. През зимата вместо магданоз можете да използвате сурови картофи. Той трябва да се нареже и да се приложи върху отока.

Отокът, причинен от алергия, ще облекчи очната ябълка. Това е билка, която се продава в аптеката. Тя трябва да се приготви според инструкциите и да се използва паралелно по два начина: пийте по 1/3 чаша три пъти дневно и правете компреси за 10 минути.

Както виждате, има много причини за отока под едното око. Ако не можете да се справите сами с проблема, консултирайте се с лекар. Предписаните мехлем или капки за очи значително ще ускорят оздравителния процес и ще можете да се върнете към нормалния си живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес