Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ядем толкова много и как да се справим с проблема?

12 февруари 2021, 12:30 часа

Преяждането е не по-малко лош навик от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Апатия, хронична умора, заболявания на вътрешните органи - това са само част от резултатите, дължащи се на преяждането. Учените са стигнали до извода, че приемането на по-голямо количество храна от необходимото, е психологически проблем.

Основните причини за преяждане включват стрес, умора и неудовлетворени нужди от любов, комуникация или знания. Семейните традиции също оказват влияние върху хранителните ни навици.

Водещата психологическа причина за преяждане е неспособността ни да разпознаем истинския глад и объркването на физическите и психологичните ни нужди (дишане, сън, храна, течности, хигиена, почивка, интимност и изхвърляне на отпадните продукти от тялото).  Когато човек не задоволява своите емоционални и интелектуални нужди, на помощ идва най-простото и достъпно средство за облекчаване на стреса - храната.

Потребностите на личността са първични спрямо нуждите на тялото, сред които храната заема малка част.

Приятните дейности, които не са свързани с консумация на храна - комуникация, забавление и всяко приятно хоби, могат да разрешат проблема с преяждането. Важно е да се вслушате в себе си и да зададете въпроса: „Какво наистина искам сега? Гладен ли съм? Може би имам нужда от почивка или грижи? "

Преяждането е състояние, породено от ситуация, в която човек е недоволен от това, което му се случва и неговите очаквания не са оправдани.

Когато енергията ни се насочва към други задачи, под въздействието на стреса, храната се превръща в токсини, които се отлагат в тъканите, ставите и клетките ни. А това от своя страна провокира заболявания на тялото и емоционални разстройства.

Хранейки се в състояние на стрес, единствено засилване тревожността си. Това провокира допълнителна консумация на храна, без чувство на глад. И изведнъж се оказваме в омагьосан кръг.

Ако откриете, че ядете повече, когато сте напрегнати, следното просто упражнение може да ви помогне да се успокоите, да се отпуснете и да не преяждате. Преди да седнете на масата, вървете няколко минути, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

След това се вгледайте в храната, представете си нейния вкус и се опитайте да изпитате чувството, което изпитвате по време на хранене. По този начин имате възможност да се съсредоточите върху чувствата си, да определите момента на насищане и да спрете навреме.

Хората със склонност към преяждане се борят с вина, отвращение и депресия. Губейки контрол над храненето си, те се уверят в липсата на вътрешен самоконтрол. Тези хора отчаяно искат да спрат, но чувстват, че не могат. 

Най-важното е храненето да се превърне в ритуал - първо в семейството, а след това и във всички социални институции. Ние формираме своето хранително поведение въз основа на това, което се приема в обществото за норма. Често се оказваме принудени да хапнем парче торта, за да не обидим домакинята или колегата, който има рожден ден.

Друг фактор, насърчаващ преяждането, е консумацията на храна пред телевизора. Тогава умът ни е ангажиран с възприемане на това, което виждаме на малкия екран и съответно не усещаме как преяждаме.

Храненето винаги трябва да се осъществява в спокойна обстановка.

Лошият сън, умората сутрин и хроничните заболявания са сигнали за възможен проблем с консумацията на храна.

Задайте си следните въпроси: Колко често се събуждам с чувство на умора? Обръщам ли достатъчно внимание на духовните си нужди? Почивам ли пълноценно? Как храната влияе на отношенията ми с другите? Срамувам ли се от храната, която консумирам? Какви дейности съпътстват храненето ми? Наслаждавам ли се на храната? Наистина ли съм гладен сега? Как се чувствам по време и след хранене? Какво наистина искам сега?

Ако отговорите искрено на тези въпроси, ще успеете значително да намалите рисковете от преяждане и свързаните с него нежелани последици. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес