Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо без причина се появяват синини по тялото

22 март 2024, 02:15 часа

Синините, известни и като хематоми, понякога могат да се появят на тялото без явна причина, което често предизвиква безпокойство и въпроси. В следващата статия ще разгледаме какви могат да бъдат причините за този неприятен феномен и какви изследвания и мерки за предпазване можем да предприемем.

Синина без удар - екхимоза или хематом?

Спонтанната синина, известна като екхимоза, е термин за поява на синина без удар или след минимална травма. Това я отличава от хематома, който е по-значим хеморагичен синдром. Спонтанните синини могат да се появят и върху малки червени петънца, наречени пурпура.

Безпричинни синини: Какви сериозни проблеми показва тялото?

Връзка с тромбоцитите

Нивото на тромбоцитите е едно от първите неща, които лекарят ще провери при поява на спонтанни синини. Ниските тромбоцити или тромбоцитопенията са честа причина за този проблем. Те могат да бъдат предизвикани от различни причини, включително медикаменти, автоимунни заболявания и хематологични нарушения.

синина

Връзка с венозната недостатъчност

Венозната недостатъчност е друга възможна причина за поява на спонтанни синини. Това състояние може да бъде предизвикано от разширяването на вените и нарушаването на кръвообращението, което прави съдовете по-чувствителни към синини и отоци.

Как да си помогнем?

За да се справим със спонтанните синини, можем да предприемем някои хигиенни и диетични мерки, включително:

  • Избягване на продължително стоене или седене в една и съща позиция
  • Ограничаване на изложението на топлина и слънце
  • Практикуване на редовна физическа активност
  • Отслабване, ако има наднормено тегло
  • Спиране на тютюнопушенето
  • Поддържане на добра хидратация

Какво да правим при синина или контузия?

Също така, важно е да се консултираме с лекар, ако сме загрижени за появата на спонтанни синини, за да се изключат сериозни заболявания и да се определи най-подходящото лечение.

Спонтанните синини могат да бъдат причинени от различни фактори, включително тромбоцитопения, венозна недостатъчност и други нарушения в кръвообращението.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес