Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заменете олиото с тази мазнина и вижте резултата за здравето и фигурата си

04 ноември 2021, 09:22 часа

Слънчогледовото олио, широко разпространено и използвано у нас за подправяне на салати и готвене, крие своите рискове за здравето, приемано в големи количества.

Изследване показва, че то съдържа линолова киселина, която може да се преобразува в организма в арахидонова киселина. Последната е вредна за здравето, тъй като допринася за възпаление на кръвоносните съдове и води до увреждането и стесняването им.

Това поражда необходимост този тип мазнина да бъде редувана с други по-полезни за здравето. Част от тях помагат и за поддържането на стройна фигура и красиви кожа и коса. Вижте с какво да замените олиото.

Орехово масло

Ароматът му е вълшебен, апетитен, вкусен. Може да бъде намерено лесно в търговската мрежа и особено на местата, предлагащи био и еко храни. Ползата от приема му е доказана – богато е на йод, цинк, селен, витамини С, Е, А, В. Полезно е със своите противовъзпалителни свойства, доказаната си полза при артрит, действието си, насочено срещу бактериални и вирусни инфекции, и подпомагане на кръвообращението чрез грижа за артериите.

Препоръчва се още при диабет, хормонален дисбаланс, при проблеми с паметта, с функционирането на сърдечната система и сърдечния ритъм, висок холестерол. Високото съдържание на елагова киселина, за която се счита, че убива раковите клетки, го прави и подходящ избор за профилактика на туморни заболявания. Храни или добавки с елагова киселина подобряват отговора на лъчетерапията при рак на гърдата.

Ореховото масло е и еликсир за красота. То поддържа младостта на кожата, тъй като е отличен антиоксидант, борещ се със свободните радикали. Предпазва кожата от бръчки и фини линии. Поддържа блясъка и здравината и на косата.

Диетолозите определят ореховото масло като подходящо при балансирано хранене и при диета, целяща намаляване на теглото.

Заменете олиото в салатите си с него и се насладете на доказаните ползи за здравето и красотата си.

Масло от ленено семе

Това масло е известно като средство за борба с високите нива на холестерола, грижата за здравето на сърдечно-съдовата система и за красотата. Богато на омега 3 и омега 6, ценен източник на полезни вещества, витамини А и Е, минерали, то е незаменимо за здравето.

Лененото масло се препоръчва при затлъстяване, така че то е идеално средство за борба с наднорменото тегло и допълнение към менюто за отслабване. Препоръчва се и на страдащите от атеросклероза, астма, артрит, бъбречни заболявания, проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, кожни проблеми.

Важно е да го съхранявате на тъмно и хладно място, за да се насладите на ползите му за фигурата и здравето, тъй като се окислява, когато е оставено на пряка слънчева светлина или на топло.

Кокосово масло

Освен с ползите, които предоставя на кожата и косата, кокосовото масло е известно и в кулинарията, като отличен и здравословен заместител на олиото.

Важна е ролята му за правилната обмяна на веществата, с което помага за поддържането на здравословно тегло и стройна фигура. Богато е на витамини К, Д, А, Е и не съдържа наситени мазнини. Това го прави идеален източник на полезни вещества и средство за грижа за фигурата, здравето и външния вид.

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес