Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраната за пушене на обществени места е подобрила здравето на хората

08 юли 2023, 13:50 часа

Въвеждането на законодателни ограничения и забрани за пушене в транспорта и на обществени места в преобладаващата част от районите и страните по света е довело до намаляване на честотата на развитие на сърдечно-съдови заболявания с 10 на сто и на белодробни болести с около 17 на сто, установи изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

"Проведеният от нас анализ на резултатите от наблюденията показа, че въвеждането на забрани за пушене е понижило честотата от развитие на всички болести на сърцето и кръвоносните съдове с 10 на сто, намалило е честотата на поява на болести на белите дробове със 17 на сто и е понижило честотата на хоспитализации на пациенти с тези заболявания с девет на сто", пишат авторите на изследването, работили под ръководството на д-р Риота Накамура от университета Хитоцубаши в Токио, Япония. За анализа си учените от международния екип са събрали данни от 144 изследвания, проведени по света от момента на въвеждане на законодателни забрани за пушене на обществени места.

ОЩЕ: Кардиолог разказва какво се случва, когато спрем цигарите

Резултатите от анализа сочат още, че забраните за пушене са намалили с шест на сто броя на родените недоносени деца, каквато е вероятността от мъртвородени и развитие на усложнения по време на бременността на непушачките. Проф. Накамура и колегите му посочват, че резултатите от изследването им еднозначно сочат за наличието на големи ползи за общественото здраве от всички форми на забрани за пушене на обществени места в различни страни по света през последните две десетилетия, пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес