Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вземете само една лъжица сироп от черен бъз, за удивителен ефект

25 юни 2024, 05:30 часа

Ползите от сиропа от черен бъз далеч не се изчерпват само с това, че е вкусен елемент на коктейли. Всъщност тази наситена лилава течност може да е ключът към по-бързото преодоляване на настинка или грип.

Още: Изследователи: Яжте повече орехи и може да намали риска от диабет наполовина

Намираме се в разгара на сезона на настинките и грипа, така че има вероятност отчаяно да се нуждаете от облекчение. За щастие черният бъз е естествено средство, което е и вкусно. Този борещ се с грипа плод може да ускори възстановяването ви, както доказва проучване от април 2016 г., публикувано в специализирано списание.

Изследователите са искали да проверят дали даването на бъз на пътуващите със самолет се оказва полезно по отношение на физическото, дихателното и психическото здраве. 312-те участници в проучването са разделени на две групи, като едната група получава черен бъз, а другата - плацебо.

Резултатите показват, че в групата с плацебо не само има повече участници, които съобщават за настинка, но и същите тези участници отбелязват по-дълго и по-тежко боледуване в сравнение с участниците, които са получили черен бъз.

И така, какво прави този плод толкова ефективно средство за борба с настинката и грипа?

Черен бъз е богат на витамини С, А и В6, както и на антиоксиданта бета каротин за здрава имунна система. Освен това е пълен с хранителни вещества като фибри, желязо и калий, които също дават тласък на имунната ви система и намаляват продължителността на настинката или грипа. Нищо чудно, че все повече хора опитват черен бъз при настинка!

Сиропът от черен бъз има сладко-тънък вкус със землисти нотки, което го прави лесен за преглъщане. Само не забравяйте да проверите дали купувате версия без захар. Ако предпочитате, има и дъвки от черен бъз, таблетки за смучене от черен бъз и капсули от черен бъз.

Още: 10 лесно достъпни храни, които имат лечебна сила

И след като се почувствате по-добре, можете да използвате останалия сироп от бъз в освежаващ коктейл. След това можете да вдигнете наздравица за бързото си възстановяване!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес