Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода с лимон - лекар разкри може ли помогне за отслабване

21 февруари 2024, 12:08 часа

Най-добрият начин да започнете деня е да изпиете чаша топла негазирана вода. Още по-добре и по-здравословно ще бъде, ако във водата добавите резенчета лимон или лимонов сок. Но какво всъщност се случва с тялото, ако пиете 200 мл вода с лимон всяка сутрин и помага ли това за отслабване? На тези въпроси отговор дава диетологът Марина Сорокина.

Помага ли водата с лимон за отслабване?

“Може да се каже, че напитката има лек “отслабващ” ефект. Тя активира метаболизма и спомага за удължаване на чувството за ситост след хранене”, казва специалистът, но споделя, че единствено нейната консумация не би довела да положителен ефект, ако не е комбинирана с физическа активност и балансирано хранене.

Лекар: Водата с лимон е вредна за хората с тези заболявания

В същото време д-р Марина Сорокина подчертава, че можете да намалите обиколката на талията или бедрата си, дори ако пиете редовно лимонена вода през целия ден. Най-вече ако с нея заместите яденето на още един сандвич с масло или хлебче.

“Хранителната стойност на водата с лимонов сок е ниска: съдържа критично малко протеини, мазнини и въглехидрати. В нея практически няма витамини и минерали. С изключение може би на витамин С. В подкиселената вода го има достатъчно, за да активира имунната система”, казва докторът.

Лимонената вода съдържа и достатъчно полезни антиоксиданти - флавоноиди, които подпомагат подмладяването на клетките и предотвратяват образуването на ранни бръчки по кожата.

Какви други ползи има тази напитка?

Според диетолога водата с лимонов сок всъщност има редица полезни свойства. Включително:

  • Намалява риска от камъни в бъбреците. “До това заключение стигнаха учени от Австрия преди няколко години. Вярно, те също така откриха, че всяка вода, която човек пие, ще има същия ефект. Всъщност именно липсата на вода в диетата създава идеални условия за образуване на камъни в бъбреците”, казва спецалистът.
  • Намалява нивата на кръвната захар. “Има редица надеждни научни доказателства, че пиенето на лимонов сок предотвратява превръщането на нишестето от богати на въглехидрати храни в захар. Макар и в малки количества лимоновият сок се съдържа и в коментираната напитка”, каза още д-р Сорокина.
  • Пречиства тялото от токсини и отпадъци. “Английски учени изразиха това мнение преди няколко години, но все още не са провеждани задълбочени научни експерименти по тази тема”, казва д-р Сорокина.

В заключение експерът споделя, че консумацията на лимонена вода е подходяща с цел разнообразяване на диетата и запълване на запасите си от витамин С.

Не само вода с лимон: 3 напитки, които трябва да пиете преди закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес