Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода с лимон - как влияе на жлъчката

18 юли 2024, 14:56 часа

Много хора започват деня си с чаша гореща вода (50-55°C) с лимонов сок или ябълков оцет,която консумират 15 минути преди закуска. Гастроентерологът д-р Диляра Лебедева споделя как тази напитка влияе на жлъчката. 

Как водата с лимон влияе на жлъчката?

Лекарят споделя как да „стартираме“ функцията на жлъчката, без да прибягваме до добавки.

„Този напитка не само приятно ободрява, но и активира производството на солна киселина, която допринася за производството на хормоните, от които се нуждаем за функционирането на жлъчката “, отбелязва лекарят.

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

"Върнете мазнините в храненето си. Тялото се нуждае от мазнини и масла, за да емулгира и абсорбира важни витамини. Добавете в менюто си горчиви билки и подправки – рукола, целина, майорана. Дишайте правилно. Дейности, които насърчават диафрагменото дишане, като йога или медитация, не само помагат за успокояване на ума, но също така стимулират потока на жлъчката", казва лекарят.

"Пийте достатъчно чиста вода - поне 2-2,5 литра на ден, така че тялото да не изпитва жажда и да не приема влага от всички възможни краища, включително и от жлъчката. Стагнацията на жлъчката, известна още като дискинезия на жлъчния мехур, е състояние, при което жлъчката не се отделя правилно от жлъчния мехур или се задържа в жлъчния мехур", допълва специалистът.

Лошото функциониране на жлъчния мехур може да бъде причинено от различни причини:

  • Камъни в жлъчката. Една от най-честите причини за лоша функция на жлъчния мехур са камъните в жлъчката. Те блокират жлъчните пътища и пречат на нормалната секреция на жлъчка, което води до храносмилателни проблеми и болка.
  • Възпаление на жлъчния мехур, известно като холецистит. Това състояние обикновено се свързва с инфекция и може да причини болка, дискомфорт и дисфункция на жлъчния камък.
  • Дисфункция на сфинктера на Оди. Сфинктерът на Оди е мускул, който контролира потока на жлъчката от жлъчния мехур към червата.
  • Нарушена подвижност на жлъчния мехур. Лошата функция на жлъчния мехур може да се дължи и на други фактори като лоша диета, затлъстяване, хормонални промени и някои лекарства.

Други ползи от водата с лимон

Редовната консумация на вода с лимон има следните полезни ефекти:

  • Нормализира кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове.
  • Облекчава силното главоболие.
  • Подобрява състоянието на дихателните пътища.
  • Предотвратява разширени вени и кръвни съсиреци.
  • Намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания.
  • Облекчава последиците от стреса и подобряване на настроението.
  • Подобрява работата на стомаха и червата (можете да забравите за запека). Това ускорява разграждането на мазнините и подобрява качеството на храносмилането.
  • Пречиства тялото от токсини и отпадъци (те постепенно се елиминират по естествен път).
  • Намалява възпалението и кожните обриви.
  • Потиска дейността на вредните микроорганизми.

Водата с лимон има благоприятен ефект и върху работата на черния дроб и бъбреците. И ако предишния ден сте се забавлявали с приятели и сте пили твърде много алкохол, напитка, приготвена сутрин, ще ви помогне да се отървете от неприятните симптоми на махмурлук.

Благодарение на активирането на метаболитните процеси, водата с добавка на лимон се счита за просто, но ефективно средство за отслабване. Едва ли можете да разчитате на значителна загуба на тегло, но благодарение на подобрения метаболизъм може да загубите 3-5 кг в рамките на месец.

НЕ само сутрин: Пийте водата с лимон така за отслабване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес