Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внезапна загуба на тегло: Ето за какво трябва да внимавате

08 юли 2024, 10:00 часа

Свалянето на няколко излишни килограма е нормално, особено ако е постигнато чрез внимателна диета и физическа активност. Но ако човек отслабне изведнъж, без да промени начина си на живот, значи нещо не е наред. Според проучвания, необяснимата загуба на повече от 5% от телесното тегло за по-малко от една година показва здравословен проблем.

Още: Може ли киселото мляко да предотврати гъбична инфекция

Заболявания, които причиняват внезапна загуба на тегло

Диабет

Загубата на тегло при диабетиците се дължи на две причини: загуба на течности от организма и лошо усвояване на калориите в резултат на високата кръвна захар.

Освен това, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин, той изгаря повече мазнини и енергия от мускулите.

Други симптоми на диабета са: прекомерна жажда, силен глад, умора, потъмняване на кожата и изтръпване на краката и ръцете.

Хипертиреоидизъм

Според данни от проучвания, хипертиреоидизмът и излишъкът на хормони в кръвта предизвикват ускорен метаболизъм, който изчерпва енергията на организма.

В допълнение към бързата загуба на тегло този проблем ускорява сърдечния ритъм, повишава нивото на изпотяване, паниката, промените в настроението и причинява чувство на отпадналост.

Язва на стомаха

Язвата на стомаха причинява внезапна загуба на тегло. Това се случва, защото язвата се проявява не само с болка, но и с гадене, повръщане и липса на апетит.

Паразити в стомаха и храносмилателната система

По време на инвазия на паразити в червата човек изпитва повишен апетит, защото паразитите се хранят с това, което човекът яде. Загубата на тегло всъщност означава, че това е най-добрият начин на организма да ги елиминира.

Депресия

Загубата на тегло по време на депресия е неволева. Чувствата на скука, умора, гняв и неудовлетвореност се отразяват на всеки аспект от живота, включително и на апетита.

Тумори

Внезапната загуба на тегло е един от най-ясните признаци за тумори, независимо от засегнатата от тях област.

Неконтролираният растеж на анормални клетки ускорява метаболизма и изчерпва енергийните ресурси на организма. С разпространението на раковите клетки функциите на органите претърпяват драстичен спад.

Дори лечението на рака, като например химиотерапията, може да доведе до загуба на апетит, повръщане и трудности при храненето.

Склероза

Загубата на тегло на средна възраст може да бъде индикатор за множествена склероза или болестта на Алцхаймер.

Тези неврологични заболявания нарушават механизма на организма за регулиране на теглото, което води до загуба на тегло много преди поставянето на диагнозата.

Още: Ако го ядете правилно, този пренебрегван продукт може да намали нивата на кръвната ви захар

Други причини за загуба на тегло

В допълнение към гореспоменатите заболявания внезапната загуба на тегло може да бъде причинена и от недохранване, респираторни заболявания, сърдечни проблеми, лекарства.

Статията има информативен характер, консултирайте се с вашия лекар, ако забележите внезапна и необяснима загуба на тегло или имате въпроси по темата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес