Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внезапна болка в коляното: 6 възможни причини и препоръки от лекар

12 юли 2024, 16:22 часа

Болката в коляното е често срещано заболяване с много различни причини. Понякога това е резултат от нараняване или травма, но друг път внезапната болка в коляното изглежда се появява от нищото и може да сигнализира за по-голям здравословен проблем като артрит.

Още: Ревматолог: Това е най-лошият навик при артрит

„Има толкова много неща, които могат да се объркат в коляното ви“, казва Алис Холанд, доктор по физикална терапия в Stride Strong Physical Therapy в Портланд, Орегон. Повечето необясними болки в коляното се появяват постепенно, казва тя, обикновено признак за начало на възпаление на ставите и артрит. Друго важно съображение е местоположението и силата на болката в коляното.

Например болката под капачката на коляното може да е признак на пателарен тендинит или възпаление на сухожилието, което свързва капачката на коляното с пищяла, казва ревматолог, който моли пациентите да опишат болката си в коляното. „Знам, понякога това е труден въпрос“, казва Бърг - ревматолог. „Но вероятно можете да направите разликата между тъпа, пулсираща болка и остро усещане за парене.“

Ако четете, за да стигнете до дъното на тази досадна болка в коляното веднъж завинаги, знайте, че вашият лекар може да установи, че едно от тези шест състояния може да е причината за внезапната ви болка в коляното – и защо трябва да направите всичко възможно, за да се прегледате по-рано.

Причини за внезапна болка в коляното

  • Остеоартрит

Внезапната болка в коляното може да е началото на остеоартрит, дегенеративно заболяване на ставите и най-често срещаният тип артрит. Остеоартритът се развива с възрастта на хората и хрущялът, който омекотява краищата на костите ви, се износва, позволявайки на костите да се търкат една в друга.

„По отношение на болката в коляното, която идва от нищото, това е началото на ставите, които се трият една в друга и причиняват възпаление“, казва Холанд. „Възпалението е естественият начин на тялото ви да подплати увредената област.“

Остеоартритът се причинява от много фактори, включително нараняване, прекомерно натоварване и бездействие.

„Тук влиза медицинската история“, казва Гаутам Ягник , ортопедичен хирург по спортна медицина в Института по ортопедия и спортна медицина в Маями. „Имат ли контузия, за която не са мислили? Променили ли са тренировъчната си програма? Променили ли са нивото си на активност на работа? Много от тези привидно леки неща могат да предизвикат реакция в коляното. Това може да е пристъп на ранен артрит.

Лечението на остеоартрит се съсредоточава върху овладяване на болката и подобряване на мобилността, включително медикаменти, упражнения, физическа или трудова терапия, топли и студени терапии, инжекции със стероиди или хиалуронова киселина, упражнения и загуба на тегло.

  • Псориатичен артрит

Артритът съществува в много форми, а някои видове, като псориатичен артрит, са автоимунни състояния, казва Ягник. Псориатичният артрит засяга кожата и ставите, особено в коляното.

Състоянието задейства имунната система на тялото като атакува погрешно здрави тъкани, което води до възпаление, болка и увреждане на ставите. Според Cleveland Clinic псориатичният артрит в коляното причинява болка, чувствителност, подуване, скованост или намален обхват на движение и сребристи или сиви люспести петна или сърбящи червени петна, които се появяват по кожата.

Изследователите не са сигурни какво причинява псориатичен артрит, но вероятно са виновни генетиката и факторите на околната среда. Хората с псориазис, проблеми с имунната система, инфекции, затлъстяване и травми на ставите са особено изложени на риск.

Псориатичният артрит не може да бъде излекуван, но може да се контролира с лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди и модифициращи заболяването антиревматични лекарства. Упражненията и терапията с топлина и студ могат да помогнат, а в тежки случаи може да се наложи операция.

  • Инфекциозен артрит

Инфекциозният артрит, наричан още септичен артрит, възниква внезапно и може трайно да увреди ставите. Често атакува само една става, обикновено коляното.

Бактериите, като стафилококи, причиняват повечето случаи, като инфектират ставата или течността около ставата. Но някои случаи могат да бъдат вирусни или гъбични. Инфекцията може да се появи след операция или чрез отворена рана. Подуване, болка, треска и втрисане са признаци на инфекциозен артрит.

Бактериалният инфекциозен артрит се лекува с антибиотици, докато вирусните инфекции обикновено изчезват сами. Инфектираната течност около коляното може също да бъде източена, за да се облекчи болката, да се намали възпалението и да се предпази ставата от повече увреждане.

  • Подагра

Подаграта, възпалителен тип артрит, причинява внезапна болка в ставите и обикновено засяга една става. Освен това причинява подуване, чувствителност и топлина около ставата. Мъжете са по-склонни да получат подагра, но тя може да засегне жените, особено след менопаузата.

Често с произход от големия пръст на крака, подаграта може да засегне други стави на крака, като коляно, глезен или стъпало. Пристъпите на подагра могат да се появят рядко, като веднъж годишно или по-често.

Подаграта се причинява от екстремни количества пикочна киселина в тялото, което позволява образуването на прекомерни количества кристали на пикочната киселина в ставите и меките тъкани, създавайки бучка, наречена тофус. Нивата на пикочната киселина варират поради бъбречната функция, диетата, консумацията на алкохол, лекарствата, теглото и количеството вода, което пиете.

За лечение на подагра се използват лекарства за намаляване на възпалението и нивата на пикочна киселина. Промените в диетата и начина на живот, като пиене на много вода и избягване на алкохол, сладки напитки и храни с високо съдържание на пурини, като някои морски дарове и миди, включително аншоа, сардини, скумрия, миди, херинга, треска, пъстърва и други, помагат облекчаване на пристъпите на подагра.

  • Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно възпалително състояние, вероятно причинено от генетиката, казва Ягник. Различното при ревматоидния артрит е, че той обикновено засяга ставите от двете страни на тялото, като например двете колена.

При ревматоиден артрит имунната система освобождава възпалителни химикали, които атакуват синовиума или тъканта, която обгражда ставите и произвежда течност, за да поддържа ставата добре движеща се. Възпалената синовия става по-дебела и прави движението трудно и болезнено.

Някои случаи на ревматоиден артрит се развиват бавно с течение на времето, но други могат да се появят бързо. Симптомите включват болки в ставите, подуване и скованост, особено сутрин или след твърде дълго седене.

Лечението е насочено към облекчаване на болката и предотвратяване на увреждане на ставите. Лекарите често предписват лекарства, почивка, упражнения, физиотерапия, трудотерапия и в най-лошите случаи операция.

  • "Коляно на бегач"

Chondromalacia patella, по-известна като коляното на бегача, се отнася до влошаването на хрущяла от долната страна на капачката на коляното, причинено от триенето на капачката на коляното в бедрената кост.

Коляното на бегача е най-често при възрастни, жени и спортисти, които участват в спортове с голямо натоварване. Причинява се от прекомерно натоварване на ставите и може да доведе до остеоартрит на коляното. Но това не означава, че трябва да избягвате бягане или други тренировки, казва Ягник.

„Няма едно конкретно нещо, което бих казал: „Хей, трябва да избягвате тези упражнения или да не участвате в тези дейности, защото ще получите артрит“, казва той. „Сега, за някой, който започва да развива малко ранен артрит, било поради генетика или нараняване, ние съветваме промяна на дейността или по-интелигентно обучение.“

Болката в коляното при бегач често се влошава след продължително седене, изкачване и слизане по стълби, коленичене или клякане. Леченията включват лекарства без рецепта като ибупрофен, опори за коленете като скоби или обвивки, физиотерапия или операция.

За да поддържате коляното здраво, да облекчите болката и да предотвратите остеоартрит, изпълнявайте упражнения за разтягане и укрепване, поддържайте здравословно тегло, давайте почивка на ставите си и подкрепете коляното, за да поддържате капачката на коляното подравнена.

Обърнете внимание на болките в коляното навреме

Ако имате необяснима болка в коляното, посетете Вашия лекар или физиотерапевт възможно най-скоро. Това ще предотврати влошаване и ще ви помогне да избегнете скъпи лечения като операция с по-дълги периоди на възстановяване.

„Когато започнете да усещате ефектите от възпалението, отидете на физиотерапевт“, казва Холанд. „Кажете им как се справяте, за да можете да промените механиката на тялото си. Можете да промените начина, по който натоварвате ставите си, и тогава ще се справите много по-добре.

Още: Лекар: Това е най-важният навик за здравето на черния ви дроб

Практикуващите лекари ще попитат за навиците и начина на живот и ще проучат как се движите, за да попречат на болката да ескалира и да създаде по-голям проблем. „Най-добре е да хванете тези неща рано, за да не се налага да преминавате през операция или да мислите за това.“ казва Холанд.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес