Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте пъпа си и ще разберете дали имате диабет

03 май 2023, 14:56 часа

Диабетът е метаболитно нарушение, характеризиращо се с хронична хипергликемия. Засяга ендокринната система и се характеризира с повишаване на нивата на кръвната захар поради недостатъчно производство на инсулин (хормон, секретиран от панкреаса). Има няколко вида заболяване, но най-често срещаният е диабет тип 2 или инсулинозависим диабет.

Симптомите на диабет тип 2 се появяват, когато има дефицит на инсулин. В началото на заболяването този хормон се произвежда в нормални количества, но тъй като клетките му са покрити с плътна мембрана, това му пречи да проникне в кръвта.

При това състояние панкреасът започва да произвежда повече инсулин (тялото изпраща сигнали за високи нива на кръвната захар), но ако не се лекува, инсулинът става все по-малко.

2 симптома с лицето, които издават висока кръвна захар и диабет

Диабетът може да доведе до сериозни усложнения, ако нивата на кръвната захар са постоянно високи. Много хора дори не знаят, че имат диабет. Някои симптоми може да останат незабелязани.

В началото на заболяването, като правило, се наблюдават неясни симптоми, които могат да се развият с течение на времето. Най-честите признаци са постоянна и силна жажда, полифагия (усещане за глад дори след хранене), замъглено зрение и кожни инфекции.

Как нашият пъп издава диабет? 

Но има и друг симптом, който може да показва твърде високи нива на кръвната захар. Обикновено се появява в пъпа. Това е гъбична инфекция Candida, която се развива в тази част на тялото. В резултат на това кожата на пъпа променя структурата си, мирише лошо, сърби и се зачервява.

Може ли да се яде боб при диабет - ето какво разкриха учени

Според проучване, публикувано в Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, съществува връзка между високата кръвна захар и гъбичните инфекции Candida.

Хората с диабет често имат по-високи нива на кръвната захар и дрождите се хранят с тази захар. На по-късен етап те започват да се разпространяват по тялото и кожата. 

Важно: Тази статия е единствено с информативна цел. Информацията, предоставена в нея, не може да замести съвета на лекар и не може да се използва за самодиагностика или самолечение. При проблем или конкретно оплакване се обърнете към специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес