Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тази евтина риба има най-малко живак и най-много витамини

20 октомври 2024, 11:27 часа

Рибата е здравословна храна, съдържаща Омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на нашето тяло. Някои видове риба обаче съдържат и големи количества живак, което може да бъде опасно, съобщава руският лекар д-р Наталия Балан.

„Много по-здравословна от популярната риба тон, тази евтина риба задължително трябва да бъде добавена към диетата“, казва лекарят. 

Рибата с най-малко живак и с най-много витамини

"Администрацията по храните и лекарствата установи, че сардините са рибата с най-ниски нива на живак, само 0,013 части на милион. Освен това миди и ракообразни като миди, скариди и стриди имат по-ниски нива на живак от всички изследвани риби, така че това също са страхотни възможности, ако искате да се насладите на морски дарове", казва специалистът.

Учени: Това е най-добрата риба при шум в ушите

Живакът може да бъде изключително токсичен във високи концентрации и повишеното излагане на метала създава редица здравословни проблеми. Проблемите, свързани с излагането на живак, включват увреждане на мозъка, сърцето и белите дробове, отслабена имунна система и дори бъбречна недостатъчност.

"Тъй като рибата е основният начин, по който повечето хора влизат в контакт с метала, има смисъл да помислите дали изобщо трябва да ядете морски храни. Проблемът е, че пълното отказване от морски дарове може да бъде трудно. Но рибата съдържа вещества, които са много полезни за човешкото тяло", казва лекарят.

Сардините са чудесна опция поради много причини. Основно поради ниските нива на живак. Това обаче не е единственото предимство на тази евтина риба.

"Можете да ядете консервирани сардини, които са много вкусни и не изискват допълнителна обработка. Можете да приготвите бързо ястие като паста с мариновани сардини или да направите сандвич за минути, споделя д-р Балан.

"Освен че имат ниско съдържание на живак, сардините са добър източник на калций, калий, желязо, витамин Е и други хранителни вещества. Консервираните сардини обаче също са с високо съдържание на натрий. Ето защо, ако това може да застраши вашето благосъстояние, по-добре е да си купите прясна риба и да я приготвите сами", казва още специалистът.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес