Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този витамин разрушава костите, внимавайте с него

10 май 2023, 18:37 часа

Приемът на един витамин може да се окаже пагубен за здравината и плътността на костите ни. Това е поредното доказателство, че витамините невинаги са полезни.

Най-вредният витамин за костите

Приемът на витамин Е оказва негативен ефект върху костите ни. Той може да стимулира производството на клетки, допринасящи за омекотяване на костите. Това показват резултатите от ново проучване, проведено върху мишки.

Проучването е извършено от учени от университета Кейо в Токио (Япония) под ръководството на професор Шу Такеда. Изводите, които те правят, са от полза най-вече за хората, които редовно приемат добавки, по-специално витамин Е.

Лекар: Това е най-важният витамин за възрастните жени

Според експертите здравето и плътността на костите ни зависят от баланса между два вида клетки - остеобласти (те участват в образуването на костите) и остеокласти (поддържат здравината на костите).

Предишни проучвания сочат, че витамин Е е добър за здравето на костите. Но според японските учени важи точно обратното - те стигат до извода, че приемът на витамин Е стимулира производството на инициира производството на вещества, които разграждат костната тъкан

Мнението им е подкрепено и от техни колеги от Ню Йорк. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Nature Medicine. Според тях плъховете с установен дефицит на витамин Е всъщност имат по-здрави кости.

Учени: Този витамин се бори със затлъстяването

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес