Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този продукт намалява симптомите на депресия само за месец

18 август 2024, 12:54 часа

Ново малко проучване установи, че няколко глътки оцет - да не се бърка с оцетна киселина, може да помогне с борба със симптомите на депресия.

Ползи от оцета при депресия

Изследователи от Държавния университет на Аризона установиха, че при хора с наднормено тегло подправката може да намали симптомите на депресия с 42% само за четири седмици. Доказано е също, че оцетът понижава кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерола и може да насърчи загубата на тегло чрез ускоряване на метаболизма,съобщава изданието Тhe Health Site.

Учени: Тази храна ще ви предпази от депресия, ако я ядете 3 пъти на ден

Участниците в проучването са приемали две супени лъжици разреден червен винен оцет два пъти на ден (или една таблетка плацебо веднъж на ден). Участвали са общо 45 доброволци. Експериментът е включил мъже и жени на възраст от 18 до 45 години с ИТМ от 20 до 40, което на практика означава, че са с наднормено тегло или затлъстяване. Резултатите са публикувани в списание Nutrients.

Преди и след „лечението“ експертите са измерили нивото на депресия със специални тестове и кръвни проби. Докато тези, които са пили оцет, са имали 42% намаление на резултатите от депресията, контролната група, която е приемала плацебо, е отбелязала намаление от само 18%. В допълнение, нивото на никотинамид (витамин В3) в кръвта на тези, които са консумирали оцет, се е увеличило с 86%. Въпреки положителните резултати, изследователите са на мнение, че трябва да се направят повече изследвания за дългосрочните ефекти на оцета и ниацинамида върху симптомите на депресия.

Други ползи от оцета

Ябълковият оцет е не само кулинарна подправка, но и мощен източник на хранителни вещества, които могат да имат положително въздействие върху човешкото здраве. Едно от свойствата му е да намалява нивата на кръвната захар. Редовната консумация на малки количества от продукта може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет тип 2.

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти и пектини, продуктът може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол и укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Оцетът може да помогне за подобряване на храносмилането чрез стимулиране на производството на стомашен сок. Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry (2005), установи, че киселините, съдържащи се в ябълковия оцет, могат да помогнат за подобряване на храносмилането при хора с ниска киселинност.

Плодовете и зеленчуците, които борят депресията

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес