Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрият зеленчук за сърцето и кръвоносните съдове, яжте го всеки ден

08 март 2023, 13:58 часа

Консумацията на един зеленчук се оказва изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. До този извод стигат шотландски учени. 

Най-полезният зеленчук за сърцето и кръвоносните съдове

Изследователите стигат до извода, че съдържащите се в доматите флавоноиди разреждат кръвта, което я прави по-течна. Ето защо тези хора, които редовно ядат домати, са с по-нисък риск от дълбока тромбоза, която е изпълнена със заплаха от инфаркт и инсулт.

Пресните домати и доматеният сок са полезни при сърдечно-съдови заболявания, поради високото съдържание на желязо и калий в тях. Флавоноидите, попаднали под вниманието на шотландски изследователи, са концентрирани в веществото, което обвива семената на доматите.

Зеленчукът, който хората с болен черен дроб и висок холестерол задължително трябва да ядат

Между другото, преди това учените са били на мнение, че жълтеникавата желеподобна течност около доматените семена съдържа вещество, което по своя химичен състав наподобява аспирина и по същия начин намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

За да се предпазите от образуване на кръвни съсиреци, е достатъчно да пиете 0,15 литра концентриран сок всеки ден или да ядете 6 домата на ден - тези цифри са получени в експеримент с участието на 200 доброволци. Тази порция домати намалява плътността на кръвта със 70%. Този ефект се задържа в продължение на 18 часа.

Друго ценно свойство на доматения сок е, че понижава кръвното налягане, а тъй като е наситен с пектини. Освен това той намалява холестерола в кръвта.

Този евтин зеленчук сваля холестерола и захарта с 50%

Най-лесният начин да разберете, че нивото на холестерола в организма е тревожно високо, е да прегледате внимателно кожата около очите. Датски учени установиха, че наличието на малки жълти кожни образувания около очите показва, че тялото има повишени нива на холестерол, което може да предизвика развитието на различни сърдечни заболявания до внезапен сърдечен арест.

Между другото, освен че предпазват от дълбока тромбоза, доматите предпазват сърдечния мускул от инфаркт на миокарда и инсулт. Едновременно с разреждането на кръвта, този зеленчук намалява концентрацията на захар. В резултат на това кръвта циркулира много по-добре през вените.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес