Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези витамини увеличават продължителността на живота

08 март 2023, 13:48 часа

Приемът на определени витамини може не само да подобри здравето, но и да насърчи дълголетието. Учени от университета Тъфтс в САЩ са стигнали до извода, че само онези витамини и минерали, които се съдържат в растителните храни, а не в хранителните добавки, удължават живота и намаляват риска от преждевременна смърт.

Витамините, които увеличават продължителността на живота 

Експертите анализират данни, получени по време на проучване, включващо 27 000 възрастни американци на възраст над 20 години. По време на проучването доброволците съобщават какво са яли през последните 24 часа и дали са приемали добавки през последните 30 дни.

Това са най-опасните витамини

Здравословното състояние на респондентите е наблюдавано в продължение на шест години. През това време са починали 3,6 хиляди души, включително 945 поради сърдечни заболявания и 805 от рак.

Оказало се, че хората, които консумират достатъчно магнезий, калий, витамини А и К, цинк и мед, са по-малко склонни да умрат в сравнение с тези, които са получавали недостатъчни количества минерали.

Ефект обаче се наблюдава само при тези, които са ги приемали от храна, а не от добавки. В допълнение, излишъкът от калций от добавки (1000 милиграма на ден) повишава риска от рак.

Лекар: Тези витамини ще накарат косата ви да расте като луда

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес