Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази билка топи мазнините в корема

30 януари 2023, 20:40 часа

Мазнините в корема, известни още като висцерални мазнини, се намират в непосредствена близост до панкреаса. Това означава, че може да попречат на производството на инсулин и съответно да провокират диабет.

Висцералната мазнина също е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Предвид рисковете, свързани с мазнините в корема, жизненоважно е да намалите нездравословните храни. Балансираната диета осигурява надеждна защита срещу отлагането на вредните коремни мазнини.

Лекар: Тази напитка топи мазнините в корема, пийте по 1 чаша от нея всеки ден

Билката, която топи мазнините в корема 

Изследване на учени от Morishita Jintan Ltd (Осака, Япония) показа, че екстрактът от шипка е ефективно оръжие срещу висцералните мазнини.

Изследвания с мишки показват, че екстрактът от шипка възпрепятства наддаването на тегло и намалява висцералните мазнини. Това накара учените да проучат дали тези ефекти могат да се проявят и при хората. Те провеждат 12-седмично, едноцентрово, двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване с участието на 32 души.

Участниците са били разделени на две произволни групи и са получавали една таблетка плацебо или шипка, съдържаща 100 mg екстракт от шипка веднъж дневно в продължение на 12 седмици без диетична намеса.

Тази подправка сваля холестерола и топи мазнините в корема

Коремните мазнини и процентът на телесните мазнини бяха измерени като първични резултати.

Какво откриват изследователите?

Общата коремна мастна тъкан, коремната висцерална мастна тъкан, телесното тегло и индексът на телесна маса намаляват значително в групата, приемаща шипка,  на 12-та седмица в сравнение с техните изходни нива на групата, приемаща шипкови таблетки.

Намаляването на тези параметри е "значително по-високо" в сравнение с това в групата на плацебо, пишат изследователите. Процентът на телесните мазнини има тенденция към намаляване в сравнение с плацебо групата, допълват експертите.

Чаят от тази билка топи мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес