Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво ще се случи с черния ви дроб, ако всеки ден ядете овесени ядки

05 юни 2023, 21:38 часа

Овесените ядки са една от най-популярните закуски. Учени разкриха какво влияние оказват те върху състоянието на черния дроб.

Какво ще се случи с черния ви дроб, ако всеки ден ядете овесени ядки?

Пълнозърнестите овесени ядки помагат за понижаване на холестерола и други мазнини, което е полезно за черния дроб. Те подобряват защитата на този орган от вредното въздействие на токсините и други опасни компоненти, информира изданието The Health Site.

Овесените ядки са богати на бета-глюкан, специален вид разтворими фибри, които действат като „чистач“ на излишния холестерол в тялото.

Напитката, която подмладява мозъка и чисти черния дроб от токсини

Фибрите от овесени ядки абсорбират мастните компоненти от червата и в след това напускат тялото с тях, отделяйки се в изпражненията. Правилната консумация на овесена каша или овесени ядка помага да се намали нивото на холестерола и мазнините, които пречат на черния дроб да върши нормално работата си, допринасяйки за неговото затлъстяване.

„Овесената каша съдържа и витамин В1, който помага за облекчаване на ефектите на алкохола и лекарствата върху черния дроб“, добавят експертите, цитирани от изданието.

Освен това сред храните, които предпазват черния дроб от токсини, учените посочват и авокадото. Този продукт също е богат на фибри и освен това съдържа омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват възпалението. Друго важно предимство на авокадото за черния дроб е високата доза витамин Е и витамин А, които имат антиоксидантен ефект. Консумацията на авокадо е тясно свързана с превенцията на възпалителни чернодробни заболявания.

Лекар: Този нощен симптом издава, че черният ви дроб е увреден от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес