Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха истината за водата с лимон - наистина ли е толкова полезна

11 март 2023, 12:18 часа

Водата с лимон е една от най-популярните напитки, за които се твърди, че носят куп ползи за здравето. Много специалисти препоръчват на пациентите сутрин да пият чаша вода с лимон и мед. Твърди се, че тя пречиства тялото от токсини и стимулира перисталтиката. 

На водата с лимон се приписва и свойството да насърчава имунитета и да подпомага тялото в борбата с различни вируси и инфекции. Според твърденията всичко това се дължи лимоновия сок, който е богат на витамин С.

Често към водата с лимон се добавя и мед заради убеждението, че той увеличава нейните лечебни свойства. Всеизвестен факт е, че този пчелен продукт притежава силни антибиотични и антимикробни свойства.

Всяка сутрин пийте по чаша вода с тази подправка и вижте какво ще се случи с тялото ви

Но наистина ли водата с лимон е толкова полезна? Американски учени поставиха под въпрос ползите от напитката и опровергаха популярните митове, пише изданието Healthine.

Mитове за водата с лимон

Може би най-разпространеният мит е, че тя насърчава процеса на отслабване. Американски учени обаче са провели изследване с обикновена вода. Оказва се, че за да свалите излишните килограми, трябва да изпиете половин литър вода преди хранене.

Друг мит, свързан с водата с лимон е, че помага за укрепване на имунитета. Всъщност резен лимон съдържа само 5 мг витамин С, докато дневната норма е 75-90 мг.

Лекар: Водата с мед е полезна само когато се пие така

Твърдението, че водата с лимон е лек за всички болести, също няма научна основа, пише изданието, цитирайки американски учени.

Друг мит, свързан с тази напитка е, че тя премахва токсините. По правило черният дроб контролира процеса на почистване. Не е установено влияние на лимонената вода върху този процес.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес