Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които се събуждат внезапно през нощта, не трябва да правят тези 3 грешки

23 февруари 2023, 18:57 часа

Внезапното нощно събуждане е един от най-често срещаните проблеми със съня, с които се сблъсква съвременният човек под въздействието на повишен стрес.

3 грешки, които не трябва да се допускат при нощно събуждане

Ако се събудите посред нощ, по-добре е да не правите тези грешки. В противен случай ще бъде невъзможно да заспите отново през оставащото време.

1. Гледане на часовника

Много често онези, които се събуждат посред нощ, първо поглеждат часовника. В своето проучване американският експерт по съня Дженифър Л. Мартин от Калифорнийския университет пише, че в този момент хората веднага се чудят колко още могат да спят, преди да трябва да станат. Това създава стресова ситуация, която допълнително пречи на нормалния сън.

Лекар: Яжте този зеленчук и ще забравите за безсънието и настинките през зимата

2. Включване на светлината

Ако ви се наложи да ползвате тоалетна, не пускайте светлината в стаята, съветват специалистите. Яркото осветление забавя освобождаването на мелатонин (хормон на съня). Лекарите препоръчват използването на източници с възможно най-малко ярка светлина.

3. Използване на мобилен телефон 

Ако се събудите внезапно през нощта, избягвайте да сърфирате в социалните мрежи със смартфон, както и да работите с компютър. Това ще ви лиши от възможността за пълноценен сън през останалата част от нощта.

Яжте тези плодове 1 час преди лягане и ще спите по-добре

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес