Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Едва ли предполагате, че тази здравословна напитка е пагубна за черния дроб

04 май 2023, 19:49 часа

Страстта към една привидно здравословна напитка може да допринесе за възпаление в черния дроб. Заключение за това направиха израелски учени.

Здравословната напитка, която е вредна за черния дроб 

Изследователи от медицинския център Каплан публикуваха доказателства, че пристрастяването към зелен чай може сериозно да увреди черния дроб. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в международното рецензирано академично списание GastroHep.

Професор Стивън Мелник, който ръководи проучването, отбелязва, че рискът от тежко увреждане на черния дроб поради пиенето на зелен чай не е значителен, но същевременно са регистрирани много случаи на чернодробни патологии сред любителите на тази напитка.

Учени разкриха какво ще случи с черния ви дроб, ако всеки ден ядете сирене

Една от причините, обясняващи отрицателния ефект на тази напитка върху черния дроб, учените свързват с влиянието на ботаническите токсини, които присъстват в листата на чаеното дърво. В същото време се отбелязва, че зеленият чай съдържа много активни съединения, които могат да взаимодействат по специфичен начин, да реагират с вещества от храни и други напитки, както и с лекарствени компоненти и билкови добавки. Съединенията, образувани в резултат на тези реакции, също могат да повлияят негативно на черния дроб, който филтрира и разгражда всичко, което влиза и влиза в тялото.

„В някои случаи прекомерната консумация на зелен чай е довела до развитие на чернодробна недостатъчност, особено при жените“, казва професор Мелник.

Ученият съветва хората, които активно и редовно пият зелен чай, да се консултират с лекар, ако забележат тревожни симптоми.

Лекар разкри какво ще се случи с черния ви дроб, ако всяка сутрин пиете кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес