Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Чаша кафе облекчава болката в тази част на тялото

11 май 2023, 11:37 часа

Консумацията на чаша кафе ще ви помогне ще ви помогне да се справите с болката в определена част на тялото. До този извод стигат учени от Норвегия.

Чаша кафе успокоява болката 

Изследователите стигат до извода, че хората, които пият кафе 90 минути преди работа на компютър, забравят за болката във врата и раменете. Този ефект не се наблюдава при хората, които не пият кафе. 

Част от участниците в експеримента са страдали от хронична болка във врата и раменете, а останалите не са. И двете групи са консумирали чаша кафе преди работа.

Лекар разкри какво ще се случи с черния ви дроб, ако всяка сутрин пиете кафе

Според анализа, около 10% от участниците, чиято рабата изисква минимална физическа активност и стоене пред компютъра през целия ден, изпитват болка в раменете и врата.

Общо 22 души са се оплаквали от постоянна болка в областта на раменете и шията. Останалите 26 души, участващи в проучването, са напълно здрави хора. Първоначално целта на изследователите е била да установят как работата на компютър влияе на тази болка, а не какъв е ефектът на кофеина.

Изводът, до който учените стигат е, че пиещите чаша кафе, изпитват по-малко болка в продължение на 90 минути. Предстои извършването на още изследвания, които ще установят дали този ефект се дължи на кофеина или на други фактори, свързани с начина на живот.

Учени: Едва ли предполагате, че кафето е най-полезно, когато се пие с това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес