Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учен: Това е най-добрият зеленчук в борбата с високия холестерол

02 октомври 2024, 16:19 часа

Високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат до сериозни последици като инфаркти и инсулти. Но има продукти, които помагат да се контролира и поддържа здравето на кръвоносните съдове.

Бен Кели, професор по медицина и специалист в Nuffield Health, най-голямата здравна благотворителна организация в Обединеното кралство, определя цвеклото най-добрият зеленчук за понижаване на холестерола в кръвта.

Ползи от цвеклото при висок холестерол 

Цвеклото съдържа нитрати, които действат благотворно на кръвоносните съдове, като ги разширяват и предотвратяват образуването на плаки. Следователно яденето на цвекло помага за намаляване както на високото кръвно налягане, така и на високия холестерол.

Лекар: Тази евтина храна чисти кръвта от холестерола, възрастните хора трябва да я ядат всеки ден

Полезно е също да ядете рукола, спанак и целина. Получаването на достатъчно нитрати от храната обаче е трудно, така че концентрираните сокове може да са добър начин да постигнете целта си.

"В комбинация с други здравословни навици – физическа активност и избягване на нездравословни храни – тези зеленчуци ще помогнат за подобряване на здравето на вашите кръвоносни съдове", казва ученият.

"Освен това редица специалисти определят ​​краставиците като „антихолестеролно“ средство", казва още проф. Кели.

Други ползи от цвеклото

Полезните свойства на цвеклото се дължат на неговия биохимичен състав.

Цвеклото е полезно при хроничен запек. Благодарение на фибрите, органичните киселини и други елементи в състава си, то регулира метаболитните процеси и подобрява чревната подвижност. Цвеклото е „чистач” №1 на организма, то дезинфекцира червата, включително чрез унищожаване на гнилостните бактерии, а не само чрез механичното въздействие на фибрите.

Цвеклото е полезно, защото съдържа липотропното вещество бетаин, което регулира мастната обмяна, предотвратява инфилтрацията на черния дроб и повишеното кръвно налягане. Бетаинът от цвекло изпълнява еднакво функцията си в прясно изцеден сок и в горещ борш. Използва се при затлъстяване и чернодробни заболявания.

Магнезият, съдържащ се в изобилие в цвеклото, помага при лечение на атеросклероза и хипертония .

Цвеклото има диуретично и слабително действие. То облекчава болката, има противовъзпалителен ефект, насърчава възстановяването, помага на тялото да се бори с депресията и е отличен лек за махмурлук , когато се използва в борш с месо.

Цвеклото е добро за здравословно кръвообразуване . Съдържа микроелементи, отговорни за тези процеси. Хората, чиято диета включва цвекло, рядко страдат от анемия.

Лекар: Това са най-необичайните симптоми на висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес