Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се лекуват млечните зъби при децата?

03 юни 2019, 08:15 часа

"Лечението на кариесите на млечните зъби е задължително, тъй като те водят до голям дискомфорт при децата. Въпреки, че са млечни зъби – те също болят и, когато един кариес на млечен зъб не се лекува, той би довел до пулптит и до възпаление на нерва." Това каза за Радио "Фокус" – Пирин д-р Калоян Иванов, стоматолог от Благоевград.

Той допълни, че това от своя страна води до възпаление на тъканите на зъбите, което влияе на пробива на постоянните зъби, които се намират под млечните. "Това може да бъде причина за забавяне на пробива на постоянните зъби. Така, че един кариес на млечен зъб е необходимо да се лекува в най-кратки срокове", заяви д-р Калоян Иванов. Той коментира и въпросът свързан с възможността за разпространение на кариес от млечен зъб върху съседен.

"Разпространението по този начин е неизбежно, когато са в съседство. Причината е, че кариеса е трансмисивно инфекциозно заболяване и се предава на околните здрави зъбни тъкан", добави д-р Калоян Иванов.Храненето оказва влияние върху здравето на зъбите.

 По думите му храненето е основен фактор за здравето както на млечните зъби, така и на постоянните. "Всички храни, които са богати на въглехидрати и на прости захари – влияят върху здравето. В такъв случай ако не се поддържа оптимална хигиена на зъбите, то това води до развитие на кариес, влошаване на състоянието на зъбите и впоследствие болка при децата", каза още д-р Калоян Иванов. Той коментира и въпросът свързан с настинките и вирусните инфекции, за това дали оказват влияние върху временните зъби на децата.

"Вирусните инфекции не оказват влияние конкретно върху зъбите на децата. При вирусна инфекция спада имунитетът, което от своя страна може да доведе до засилване на болката при вече съществуващ кариес или пулпит на временните зъби", посочи още д-р Калоян Иванов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес