Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом с очите издава по-висок риск от деменция

21 април 2023, 12:04 часа

Ранните симптоми на деменция включват проблеми със запомнянето, концентрацията или вземането на решения, които засягат ежедневните дейности. Това дегенеративно заболяване може сериозно да наруши живота на човек, застрашавайки неговата независимост.

Симптомът с очите, който издава по-висок риск от деменция 

Според нови изследвания очен симптом може да сигнализира за началото на заболяване. Образуването на амилоидни плаки може първоначално да засегне ретината.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този алкохол забавя стареенето и предпазва от деменция

Амилоидната плака е отлагане на токсичен протеин, разположен между мозъчните клетки. Това е един от признаците на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция. На фона на усилията на лекарите да намерят лек за това заболяване, те са изцяло фокусирани върху предотвратяването на образуването на амилоид.

Проучване на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего показва, че амилоидни отлагания могат да се образуват в ретината на пациенти, диагностицирани с болестта на Алцхаймер.

Те сравняват резултатите от тестовете за амилоид на ретината и мозъка при различни пациенти.

5 симптома на деменция, които всеки трябва да знае

Изследователите заключават, че наличието на петна по ретината в очите корелира с високи нива на церебрален амилоид, който е отговорен за болестта на Алцхаймер.

Според тях това откритие трябва да се използва като биомаркер за идентифициране на риска от деменция на ранен етап.

Главният автор на изследването, д-р Робърт Рийсман, споделя, че резултатите са обнадеждаващи, защото предполагат, че началото, разпространението и морфологията на болестта на Алцхаймер могат да бъдат определени с изображения на ретината, а не със сложния и скъп скенер на мозъка.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес