Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

04 септември 2024, 11:31 часа

Семената могат да бъдат страхотна закуска или приятно хрупкаво допълнение към салата или да се консумират като лека закуска. Някои от тях задължително трябва да присъстват в диетата на хората с висок холестерол, съобщава изданието The Health Site. Списъкът с тези семена включва тиквено семе, ленено семе, семена от кимион, сусамово и слънчогледово семе. Те съдържат ценни хранителни вещества за здравето: отличават се с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, витамини, антиоксиданти, протеини и диетични фибри.

Най-полезните семена при висок холестерол 

Тиквени семки - те съдържат най-много магнезий, който е толкова важен за здрави кости, нормално кръвно налягане и силна нервна система. Тиквените семки също помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляват риска от развитие на диабет. Освен това тиквените семки съдържат много силиций, фосфор, желязо, манган, мед, хром и цинк. Съдържат и фитостероли, благодарение на които продуктът спомага за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта и предпазва от атеросклероза.

Този плод намалява апетита, топи мазнините в корема и сваля холестерола 

Благодарение на голямото количество незаменими мастни киселини, съдържащи се в семената, те укрепват сърцето и кръвоносните съдове. Витамин К в тях подпомага процеса на хемопоеза, а витамин Е регулира съсирването на кръвта и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Тиквените семки също съдържат уникална аминокиселина кукурбитин, която е отлична съставка срещу определени паразити.

Ленено семе - тези семена съдържат 110% от дневната норма на тиамин. Този витамин е важен за правилния метаболизъм на въглехидратите и мазнините в тялото ви. Подпомага функционирането на нервната система и е важен за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Има и други причини, поради които ленените семена редовно попадат в челните места на най-добрите храни за хора със сърдечни и съдови проблеми. Те съдържат омега-3 и алфа-линоленова киселина. Тези съединения помагат за намаляване на възпалението в артериите и защитават сърдечно-съдовата система. Този тип семена също съдържат аргинин, аминокиселина, която помага за укрепване на сърцето и имунната система. Освен това ленените семена съдържат и други ценни микроелементи: калий, калций, магнезий, фосфор, манган, мед.

Семена от кимион - едно от основните предимства на кимиона е, че съдържа много антиоксидантни вещества. Семената от кимион съдържат тимохинон, който може да намали оксидативния стрес по време на отравяне с тежки метали, риска от атеросклероза и да защити мозъчните и чернодробните клетки. Освен това кимионът е известен и като антиалергичен агент.

Сусамово семе - сусамът съдържа много минерали: калций, силиций, калий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк - и това не е пълен списък. Освен това продуктът съдържа ценния антиоксидант сезамин, който помага за забавяне на клетъчното стареене. Сусамът е полезен за когнитивните функции: активира мозъка и ви помага да станете по-внимателни. Този продукт помага и при безсъние. Тези, които искат да подобрят работата на стомашно-чревния си тракт, трябва да добавят семената към менюто си. Също така е полезно да ядете сусам в периода на възстановяване след отравяне.

Слънчогледови семки - те се отличават с високо съдържание на витамин Е, благодарение на което продуктът помага при хипертония и предотвратява съсирването на кръвта. Семената съдържат и много витамини В1, В6, В9, РР, както и микроелементи: калций, магнезий, фосфор, манган, мед, селен, цинк. Бременните жени и кърмачките трябва първо да обърнат внимание на слънчогледовите семки. Те укрепват имунитета на майката и бебето, стимулират лактацията, могат да намалят риска от развитие на следродилна депресия и да помогнат при тежка токсикоза.

Как гроздето влияе на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес