Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са храните, които трябва да ядете през зимата, за да се предпазите от тромбоза

28 декември 2022, 18:58 часа

Списание Healthy Style публикува препоръки от експерти по здравословно хранене какви храни да ядем, за да предотвратим тромбоза и емболия през зимата.

Рискът от сърдечно-съдови проблеми през зимния сезон става по-висок поради съдовите спазми, които се появяват в студа.

Най-добрите храни за здравето на кръвоносните съдове през зимата

1. Лимон

Лимонът, както отбелязват експертите, подобрява кръвообращението и увеличава производството на червени кръвни клетки - основните бойци на имунитета срещу патогени.

Тези храни водят до стесняване на артериите и кръвни съсиреци

2. Зехтин

Друг продукт, който подобрява съдовата проходимост е зехтинът. Консумацията му помага да се поддържа еластичността на съдовата тъкан, спомага за намаляване на отлаганията на холестерол в съдовете, като по този начин намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

3. Авокадо 

Авокадото носи същите ползи за кръвоносните съдове като зехтина. Експертите препоръчват да се консумира поне половин авокадо 3 пъти седмично.

4. Чесън

Освен това те съветват да се яде скилидка-половин скилидка чесън дневно. Благодарение на съдържащото се в него вещество алицин, чесънът значително укрепва имунната система и предпазва от образуване на кръвни съсиреци.

Храните, които сгъстяват кръвта и водят до съсиреци

5. Целина

Целината е полезна и за заздравяване на кръвоносните съдове и артериите. Според учените яденето на целина намалява нивата на кортизол в кръвта - хормон на стреса, който е пагубен здравето на сърдечния мускул. В допълнение, целината прави артериите по-гъвкави и спира процесите на отлагане на атеросклеротични плаки по стените им.

6. Моркови

Морковите са изключително полезни като средство за профилактика на съдови заболявания. Те съдържат много бета-каротин, който нормализира нивата на холестерола в кръвта.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес