Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това кафе вдига холестерола

29 април 2024, 07:35 часа

Руският диетолог д-р Лиза Атенская обясни защо нефилтрираното кафе – приготвено във френска преса или турско – е вредно в големи количества. Според нея този тип кафе съдържа много утайка, но съдържа дитерпени, които са мощен стимулатор на „лошия” LDL холестерол.

Най-вредното кафе за холестерола

„В такова кафе част от утайката попада в чашата и съдържа дитерпени. Това са съединения, които са доста мощен стимулатор на „лошия“ холестерол! Тоест, такова кафе може да повиши холестерола и триглицеридите", отбеляза експертът.

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

Д-р Атенская уточнява, че дитерпените се съдържат именно в маслената фракция на кафето. Тоест, по-добре е да пиете тази напитка филтрирана. Според нея хартиените филтри са най-ефективни при елиминирането на дитерпени; чаша филтрирано кафе съдържа 30 пъти по-малко дитерпени от чаша нефилтрирано кафе.

Диетологът добавя още, че еспресото от обикновена кафе машина има по-малко дитерпени от турското или френското кафе, но повече от филтърното кафе.

В същото време д-р Атенская посъветва любителите на нефилтрирано кафе да не злоупотребяват с така приготвената напитка. Според нея не трябва да се пият повече от 4 чаши на ден нефилтрирано кафе. Тя също така препоръчва редовно да проверявате нивата на холестерола си, за да сте сигурни, че нивата на "лошия" холестерол не са твърде високи.

Допаминът е отговорен за движението, паметта и мисленето. Този невротрансмитер е свързан и с чувството на удовлетворение. Проучване в Харвард установи, че жените, които пият кафе, имат 20% по-нисък риск от депресия, отколкото тези, които не пият кафе.

Друго авторитетно изследване показва, че хората, които пият кафе, се самоубиват с 53% по-рядко от тези, които не пият кафе. И в двата експеримента субектите пият по четири чаши кафе на ден.

Проведено е специално проучване, в което участниците са били помолени да изпълняват мускулни упражнения, след което са изпивали две чаши кафе. След един час участниците в експеримента бяха помолени да оценят силата на болката; оказа се, че кафето значително намалява чувствителността към нея.

Сингапурски учени са доказали, че кафето е доста полезно за черния дроб. Оказва се, че пиенето на две или повече чаши кафе на ден намалява риска от развитие на цироза с 66%. Друг учен установи, че кафето намалява риска от рак на този орган. Ако пиете безкофеиново кафе, нивото на чернодробните ензими в кръвта ще намалее, споделя още експертът.

Лекар: По колко кафе можем да пием на ден според теглото си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес