Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е възрастта, на която започва стареенето на мозъка

15 август 2024, 19:21 часа

Развитието на мозъка завършва до 25-30-годишна възраст и приблизително по същото време започват да се появяват промени, свързани със стареенето. Това споделя психофизиологът, изследовател в Центъра за неврокогнитивни изследвания към Московския държавен университет по психология и образование Вера Третякова. 

Кога започва стареенето на мозъка?

„Тези промени са много бавни в началото и се ускоряват след 60-годишна възраст. Средната загуба на мозъчна маса след 86 години е около 160 g, т.е. приблизително 11,0% от максимума (съответстващ на възраст 19-20 години). Свързаното с възрастта изчерпване на структурата на мозъка е придружено от когнитивни промени, които са свързани преди всичко със забавяне на скоростта на обработка на информацията и решаване на проблеми, които изискват памет и изпълнителни функции (планиране, разсъждение и т.н.)“, казва Третякова.

Топ 6 на най-полезните напитки за мозъка - хората над 40 години трябва да ги пият сутрин 

Освен това с остаряването мозъкът става по-чувствителен към обемна информация, което влошава способността за концентрация.

„Изброените процеси обаче протичат при човек с различна скорост и по различно време, което отчасти може да е генетично обусловено, но до голяма степен е следствие от влиянието на факторите на средата и начина на живот. Ето защо не трябва да пренебрегвате такива на пръв поглед банални неща като правилно балансирано хранене, ежедневна физическа активност, пълноценен сън, намаляване или пълно спиране на тютюнопушенето и други лоши навици“, казва специалистът.

Най-полезните храни за мозъка

С напредването на възрастта мозъчните клетки постепенно умират. Яйцата са най-добрият начин за борба с този неизбежен процес. Жълтъкът съдържа холин, вид строителен материал за мозъчните клетки. Друго полезно вещество, лутеинът, намалява риска от инфаркти и инсулти. Яйцата са богати и на лецитин, който се бори със свободните радикали и забавя процеса на стареене.

Тези, които следят диетата си, вероятно отдавна са оценили полезността и вкуса на пълнозърнестия хляб. Този хляб е източник на "бавни" въглехидрати , които снабдяват мозъка с енергия. Кафявият ориз, пълнозърнестите зърнени храни и пълнозърнестите тестени изделия също са здравословни.

Орехи, фъстъци, бадеми, кашу, лешници, пекан са истински складове на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на витамини В6, Е и фолиева киселина - вещества, които са изключително полезни за мозъка. Семената също са от полза. Тиквените семки, например, са пълни с триптофан - аминокиселина, която стимулира производството на серотонин, по-известен като „ хормона на щастието“.

Брюкселското зеле съдържа веществото дииндолиметан, чиято основна цел е да предпазва невроните от разрушаване и да премахва свободните радикали от тялото. Този зеленчук е богат на йод. Червеното зеле е източник на мощни полифенолни антиоксиданти. А съдържащият се в него антоцианин повишава еластичността и пропускливостта на кръвоносните съдове, което има положителен ефект върху мозъчната функция.

Плодове като ябълки, круши, кайсии - съдържат желязо, което помага за насищане на мозъка с кислород, необходим за поддържане на активността.

Полезни са за мозъка и паметта: 5 храни, които всеки човек над 50 години трябва да яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес