Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тийнейджърка с награда за лек срещу стареене

09 май 2012, 13:50 часа

Канадско момиче на едва 16 години откри вещество антиоксидант, което може да спре остаряването. Веществото се оказва съставено от наночастици, съществуващи в дървесните влакна. Ученичката е получила първа награда в конкурс за биотехнологии.

Джанел Там, ученичка от Ватерло, провинция Онтарио, е получила и чек за 5 хиляди долара от тазгодишното издание на конкурса Sanofi BioGENEius. Създадената от нея субстанция може да бъде използвана един ден за подобряване на здравето и спиране на процесите на стареене, защото неутрализира голям брой вредни свободни радикали в човешкото тяло, съобщи БГНЕС.

Частицата, наречена кристална наноцелулоза (NCC), присъства в дърветата.

Джанел идва в Канада от Сингапур преди 5 години и е първата, която показва че частицата е мощен потенциален антиоксидант и която може би превъзхожда витамините C и E, защото е по-стабилна и действието й трае по-дълго време.

Тя успява да я "сдвои" химически с въглеродни наночастици, напомнящи по форма футболна топка.

Кристалната наноцелулоза, по-тънка хиляди пъти от човешки косъм, е нетоксична, стабилна, разтворима и възобновяема, защото произходът й е от дърветата, посочва младата изследователка. Възможността за използване вероятно е ограничена, подчертава комюнике по повод откритието, защото частицата е по-силна от киселина, но е гъвкава, трайна и свръхлека.

Институт за изследване на горите в Канада (FPInnovations), предрича пазар за продукт на тази основа за повече от 250 милиона долара в следващите десет години.

За първи път за NCC се съобщава през януари на сайта на фабриката за хартия и картон Домтар в Уиндзор, Квебек.

Редактор: Десислава Симова

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес