Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези прости съвети ще ви помогнат да избегнете влошаване на зрението след 45 години

20 юли 2024, 14:14 часа

С течение на времето повечето хора след 45-годишна възраст страдат от влошаване на зрението. Това се дължи на естествените процеси на стареене на тялото и повишеното напрежение в очните мускули. Въпреки това, спазвайки определени правила, можете да забавите този процес и да запазите зрението си в продължение на много години. Няколко прости съвета включват:

  • редовни почивки от работа на компютър или четене
  • осигуряване на равномерно осветление при четене или работа с компютър
  • поддържане на правилна стойка на тялото
  • избор на правилни очила или контактни лещи
  • редовни профилактични прегледи
  • упражнения за очите
  • правилно хранене

Важни правила за запазване на зрението след 45 години

Продължителната работа пред монитора или четенето на дребен шрифт натоварват очите и допринасят за тяхната умора. За да избегнете това, се препоръчва да правите почивка от 10-15 минути на всеки час. През това време се препоръчва да гледате в далечината или да изпълнявате специални упражнения за очите, според изданието The Health Site.

По колко боровинки трябва да ядете на ден, за да подобрите зрението си? 

Осветлението също играе важна роля. Недостатъчното осветление или ярката светлина директно в очите може да доведе до напрежение на очните мускули. Препоръчително е да се осигури равномерно и достатъчно осветление на работното място. Препоръчително е също да използвате предпазни очила при работа с източници на ярка светлина.

Лошата стойка и накланянето на главата напред могат да окажат допълнителен натиск върху очните мускули, което може да доведе до лошо зрение. Препоръчително е да стоите с изправен гръб и да не се навеждате напред или да се прегърбвате. Ако е необходимо, можете да използвате специални възглавници, за да поддържате гърба си. 

Носенето на правилно коригирани очила или контактни лещи ще помогне за намаляване на напрежението на очите и предотвратяване на възможни усложнения. Препоръчва се редовно да проверявате зрението си и да се свържете с оптик за избор на нова корекция, ако е необходимо. 

Правилното хранене играе важна роля за поддържане на здравето на очите. Зеленчуците и плодовете, особено съдържащите витамини А, С и Е, както и омега-3 мастни киселини, спомагат за укрепване на зрителната система и предпазват очите от вредните влияния на околната среда. 

Редовните упражнения за очите ще помогнат за укрепване на очните мускули и подобряване на тяхната функция. Някои от тях включват масажиране на клепачите, движение на очите в различни посоки и фокусиране върху близки и далечни обекти. Препоръчително е да правите тези упражнения няколко пъти на ден, за да поддържате добра функция на очите. 

Важно е редовно да посещавате офталмолог за профилактични прегледи и проследяване на състоянието на зрението. Офталмологът ще може своевременно да идентифицира всички промени и да предприеме мерки за тяхното предотвратяване или лечение.

Как да предпазим очите си от компютъра?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес