Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази стойност на кръвната захар издава преддиабет

02 юни 2024, 09:30 часа

Преддиабет - това състояние предшества диабет тип 2. Навременните мерки могат да помогнат да се спре влошаването на състоянието и да се предотврати развитието на диабет.

Стойности на кръвната захар при преддиабет

Лекарят ще подозира преддиабет, ако гликираният хемоглобин е 6–6,4%, когато нормата е под 6%, а кръвната захар е между 5,6 и 6,0 mmol/l, когато нормата е под 5,6 mmol/l, съобщава изданието The Health Site.

Това е нарушение на въглехидратния метаболизъм, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. При преддиабет показателите вече са значително по-високи от нормалното, но все още не са достатъчно високи, за да се диагностицира диабет.

Тялото започва да произвежда недостатъчно инсулин, тъканите реагират по-зле на него - развива се инсулинова резистентност, в резултат на което глюкозата не прониква в клетките, а се натрупва в кръвта.

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Ако не се вземат мерки, преддиабетът ще прогресира, състоянието ще се влоши, ще има повече глюкоза в кръвта - в крайна сметка се диагностицира същински диабет тип 2 с всички произтичащи от това последствия.

Пациентите с диабет тип 2 са с повишен риск от развитие на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, по-често възникват проблеми с бъбреците, може да настъпи слепота, както и рискът от ампутация на крайник. Друга причина за безпокойство е, че предиабетът не е рядко заболяване, а мнозинството от пациентите дори не знаят за него.

Защо възниква предиабет?

Няма една единствена причина за възникването на това заболяване – допринасят много фактори, с повечето от които всеки може и трябва да се бори.

Наднормено тегло - това е основният и най-важен рисков фактор. Колкото по-висока е неговата стойност, толкова по-висок е рискът от преддиабет и диабет. Най-опасно е абдоминалното затлъстяване, при което мазнините се концентрират в коремната област. Жените, чиято обиколка на талията е над 80 см, и мъжете, чиято обиколка на талията надвишава 94 см, са изложени на висок риск.

Диета с високо съдържание на трансмазнини, бързо хранене, прости въглехидрати, захар, колбаси и други продукти, чиято вредност дори не се оспорва, уврежда сърцето и провокира напълняване. По принцип тези, които се хранят по такава система, също са склонни да развият преддиабет.

Заседналият начин на живот води до факта, че инсулинът се приема лошо от тялото, глюкозата се консумира слабо - нивата на кръвната захар се повишават.

Сред факторите, за които нищо не може да се направи, е фамилната обремененост: ако близки роднини са имали диабет, рискът от развитие се увеличава. Възрастта също има своя принос – шансовете за преддиабет и диабет се увеличават значително след 45-годишна възраст, въпреки че можете да го получите в по-ранна възраст. Жените, които имат гестационен диабет по време на бременност, също са по-склонни да развият диабет тип 2.

Симптоми на преддиабет

Няма признаци, характерни специално за предиабет, но някои симптоми трябва да се тълкуват като предупредителен знак:

  • бърза умора;
  • трудности при извършване на обичайни действия на работното място;
  • проблеми с концентрацията;
  • дългосрочно зарастване на рани.

Такива признаци могат да се появят и при други заболявания, но ако се появят без видима причина, а освен това има наднормено тегло и високо кръвно налягане, това определено е повод за посещение при ендокринолог, допълва още изданието. 

Може ли да ядете грозде, ако имате диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес