Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази напитка буквално разрушава нашите зъби, вижте коя е тя

13 януари 2022, 11:24 часа

Всеобщото схващане е, че най-вредните напитки за нашите зъби са газираните. Това обаче се оказа грешно, според учените от от университета в Берн.

Те с изненада установиха, че чаят от каркаде е най-опасен за зъбния ни емайл. Резултатите от изследванията са публикувани от Swiss Dental Journal, пише zdrave.to.

Специалистите са използвали 300 млечни и 1020 обикновени зъба, останали след манипулации в зъболекарски кабинети. Те ги оставили потопени в различни течности в продължение на две минути и след това измерили твърдостта на емайла.

Заключението е, че чаят от каркаде предизвикал най-голяма ерозия. тоест тази напитка е най-вредна за нашите зъби.

Да, разбира се, газираните напитки също са много вредни. те били на второ място по разрушаване на зъбния емайл, според излседването.

Основният фактор за унищожаването на емайла е рН. Колкото е по-високо то, толкова по-висока е киселинността. Калциевите добавки помагат за неутрализирането на киселите напитки.

Експертите съветват, когато пием подобна вредна напитка, да я пием бързо и на големи глътки, за да се намали времето за взаимодействие на зъбите с кисела среда.

 

 

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес