Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таратор: Лекар разкри кой не трябва да го яде

01 септември 2023, 18:07 часа

Тараторът е една от най-предпочитаните студени летни супи за разхлаждане през лятото. Той представлява смес от краставици, мляко и вода. Но според руския гастроентеролог д-р Олга Сухарева тази комбинация може да се окаже вредна за някои хора, независимо дали я консумират във вид на таратор или просто комбинират краставици и мляко. Това се отнася най-вече за пациентите с бактериален свръхрастеж в тъните черва.

Кой не трябва да яде таратор?

Краставиците са зеленчуци, които са средно 95% вода, а освен това съдържат фибри, фруктоза, глюкоза, микроелементи магнезий, калий, фосфор и др. Млякото и млечните продукти съдържат лактоза.

Как се прави истинският български таратор?

Фруктозата и лактозата са FODMAP въглехидрати - късоверижни молекули, които се абсорбират слабо и не напълно в тънките черва, но се разграждат още в дебелото черво с образуване на газове. За да ги избута надолу в тънките черва, се привлича голямо количество вода.

Ако ядете много храни, които съдържат лактоза и фруктоза едновременно, те привличат много вода и се движат по-нататък в транзита. След това те навлизат в дебелото черво, където се разграждат от бактериите. В резултат на това се образува голямо количество газове, което заедно с излишната течност води до подуване на корема и диария.

Така че, ако харесвате тази комбинация, опитайте се да не прекалявате с количеството храна и няма да получите гореспоменатите странични ефекти.

Често маринованите и киселите краставици се комбинират с мляко за приготвяне на различни салати. Освен трапезна сол и оцетна киселина, те съдържат и различни билки, подправки и чесън, в чийто състав влизат въглехидрати като фруктани. Те, подобно на фруктозата и лактозата, са FODMAP. Така че комбинацията им с мляко може да има слабителен ефект.

Но ако зеленчуците са добре измити, млякото е прясно, а киселите краставички са приготвени в стерилни буркани, в които не могат да проникнат бактерии, тогава рискът от диария е малък.

Кой може да има проблеми при комбинирането на краставици с мляко

Въпреки това, има редица състояния, при които комбинацията дори от малко количество краставица с мляко може да доведе до тежка диария.

При редица заболявания, като синдром на бактериален свръхрастеж (SIBO), цьолиакия , лактазен дефицит, поносимостта към продукти с FODMAP може да бъде значително намалена. Дори при напълно здрав човек тази комбинация може да доведе до дискомфорт в стомаха.

„Но при пациенти с бактериален свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO) може да доведе до намаляване на абсорбцията на витамини, а недиагностицираната целиакия увеличава риска от неоплазми на тънките черва. Ето защо, ако имате чувството, че тялото ви не реагира адекватно на някои безвредни храни, определено трябва да си уговорите среща с гастроентеролог“, допълва експертът.

Още: Рецептата на Чирков: Сърцето е по-защитено в жегата с таратор и невен

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес