Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сутрин или вечер - кога да приемате хапчета за кръвно, за да не получите инфаркт

03 октомври 2024, 07:55 часа

Отдавна се смята, че е оптимално да се приемат лекарства за високо кръвно преди лягане, за да се намали рискът от сутрешни инфаркти и инсулти. Нови данни бяха представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология през 2024 г.

Учени обобщиха резултатите от пет проучвания, включващи почти 47 000 пациенти с хипертония, и споделиха своите открития на най-големия световен конгрес по сърдечно-съдови заболявания на Европейското дружество по кардиология, който приключи работата си в Лондон предишния ден. Тяхното заключение е, че за защита срещу инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и смърт, приемането на лекарства за високо кръвно налягане вечер не е по-добро от приемането им сутрин.

Пациентите трябва да приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане веднъж дневно във всяко удобно време. Това казва за Daily Mail професор Рики Търджън от Университета на Британска Колумбия в Канада и автор на новото изследване.

Още: Студен или топъл душ да вземаме при високо кръвно?

Смята се, че пикът на инфарктите и инсултите настъпва сутрин. Инфарктите най-често се случват между 6 и 9 сутринта, инсултите - от 4 до 6 сутринта. Ето защо, за да се намали рискът от съдов инцидент, пациентите с хипертония обикновено се препоръчва да приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане вечер, преди лягане. Експертите обясняват това, като казват, че кръвното налягане през нощта е по-добър предсказател за резултатите от сърдечно-съдовите заболявания, отколкото през деня. Нека припомним, че тази терапия се предписва за цял живот.

Както пише изданието, позовавайки се на думите на професор Търджън, предишно проучване, което изучава ефектите на тези лекарства през нощта, показва смесени резултати. За да разбере повече, екипът анализира данни от пет проучвания и сравнява приема на антихипертензивни лекарства през нощта спрямо сутринта. Учените заключават, че времето на приемане на лекарствата не е повлияло на резултатите. Освен това, то също не повлиява вторични събития, включително фрактури, глаукома и нарушения, свързани с мисленето и паметта.

Оказва се, че основното не е времето, а регулярността на приема.

Тези резултати подкрепят основното послание, че пациентите трябва да приемат своите хапчета за кръвно налягане в момент, когато е най-вероятно да си спомнят. Конкретното време няма значение, било то сутрин или вечер. Важното е те да приемат лекарството всеки ден.

Още: От какво се вдига долната граница на кръвното?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес