Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сушито може да ви докара смъртоносни стомашни паразити

12 май 2017, 15:53 часа

Растящата популярност на сушито може да доведе до бум на смъртоносни стомашни инфекции на паразитни червеи, предупреждават лекари.

Суровата риба може да пренася малки червеи, които ако бъдат погълнати, се "заравят" в стомаха, предизвиквайки състояние, наречено анизакиоза. То може да причини силни стомашни болки, повръщане и треска.

При по-тежки случаи това състояние може да предизвика анафилактична реакция, паразитите могат да нарушат сърдечния ритъм и да предизвикат дихателна недостатъчност, което може да има фатален изход.

Доскоро подобни случаи бяха рядкост в западните държави, тъй като по-голямата част от рибата се готвеше и минаваше през термична обработка, която убива червеите. Бумът на сушито обаче увеличи значително броя на тези случаи в болниците в Европа.

Последният пример е с 32-годишен мъж от Португалия, който агонизирал цяла седмица след като ял сурова риба в японски ресторант. Когато лекарите вкарали сонда в стомаха му, открили кълбо от червейни ларви в стомашната му лигавица.

След като червеите били премахнали, симптомите на мъжа изчезнали, пише Телеграф.

"Заради променените хранителни навици анизакиозата е все по-често срещан проблем в западните държави. Тя се проявява предимно при хора, които имат навика да ядат сурова риба", заявява д-р Джоана Кармо, португалски гастроентеролог.

Повечето хора смятат, че сушито е здравословна и нискокалорична храна, но нови проучвания доказват, че консумацията му всъщност може да е вредна за организма.

Едно от изследванията стига до заключение, че хората, които често ядат суши, може да се излагат на повишен риск от сърдечни проблеми.

Друго проучване пък доказва, че консумацията на суши носи риск от излагане на опасни нива на живак, от сърдечно-съдови заболявания, както и проблеми с мозъка и нервната система.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес