Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шум в ушите: Ето как да се справите с народни средства

22 февруари 2024, 05:50 часа

Тинитусът, известен още като шум в ушите, е състояние, при което човекът чува звук в ушите или в главата си, без да има външен източник за този звук. Този проблем може да бъде изключително дразнещ и дори да се превърне във източник на стрес и дискомфорт за засегнатите.

Въпреки че съществуват различни лекарствени терапии и техники за справяне с тинитуса, много хора се интересуват от алтернативни и народни методи за облекчаване на симптомите.

Още: Важна ли е възрастта: Какво трябва да знаем за очните прегледи

Ето няколко алтернативи, които може да ви помогнат да се справите с шума в ушите:

Масаж на врата и ушите

Нежен масаж на врата и в областта около ушите може да подпомогне циркулацията на кръвта и да намали напрежението, което може да допринесе за тинитуса.

Звуци от природата

Пуснете си звуци от природата, като шума на водопад или звуците на птици, те могат да помогнат да се отвлечете от шума в ушите и да намалите усещането му.

Използване на билки

Положително влияние оказва и използването на билки като гинко билоба или глухарче, които имат благоприятно въздействие върху циркулацията и нервната система.

Хранене с богати на антиоксиданти храни

Правилното хранене е ключът към подпомагане на здравето. Храни, богати на антиоксиданти като ягоди, спанак и орехи, могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на циркулацията на кръвта.

Управление на стреса

Стресът и напрежението могат да влошат тинитуса. Техники за релаксация като йога, медитация и дълбоко дишане могат да помогнат да се намали стресът и да се подобри общото благополучие.

Още: Солта: приятел или враг? Ето какво трябва да знаете

Избягване на токсини

Никотинът, алкохолът и кафето могат да влошат тинитуса. Опитайте се да ограничите консумацията на тези вещества или да ги избягвате напълно.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези народни средства могат да помогнат на някои хора, те може да не са ефективни за всички. Преди да започнете да използвате каквито и да било нови методи за облекчаване на тинитуса, винаги е добре да се консултирате с лекар, за да получите професионален съвет и насоки. Важно е да се помни, че тинитусът може да бъде признак на сериозно здравословно състояние, и е важно да се направи пълен медицински преглед, за да се изключат други причини за този проблем.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес