Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щитовидната жлеза и правилното количество йод за нормалното й функциониране

18 юли 2024, 14:37 часа

Йодът е от съществено значение за много функции на тялото, но организмът не го произвежда и не го синтезира самостоятелно. Недостигът на йод възпрепятства щитовидната жлеза да произвежда достатъчно хормони, необходими за растежа, метаболизма и множество други важни процеси.

Още: Ключови признаци, които тялото дава месец преди инфаркт

При липса на тези хормони нивата на енергия спадат, а физическото и емоционалното състояние на човека се влошават. В тази статия ще научите повече за ролята на йода и връзката му с щитовидната жлеза.

Защо йодът е необходим за здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и произвежда хормоните Т3 и Т4, които влияят върху физическото и умственото развитие, развитието на клетките и метаболизма. За да произведе тези хормони, щитовидната жлеза се нуждае от йод. Той помага за преобразуването на стимулиращия хормон TSH в хормоните Т3 и Т4. Този процес е много важен за здравето на щитовидната жлеза.

Нарушаването на йодния баланс в организма може да причини хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Около 70-80 процента от йода в тялото се намира в щитовидната жлеза, докато останалата част е в мускулите, яйчниците и кръвта.

Данни от чуждестранни организации показват, че около 2 милиарда души по света са изложени на риск от дефицит на йод, а други 300 милиона страдат от проблеми с щитовидната жлеза.

Необходими дози йод за всеки човек

Необходимото количество йод за всеки човек зависи от възрастта му:

  • Бебетата до 6 месеца се нуждаят от 110 микрограма йод на ден.
  • Децата между 7 и 12 месеца се нуждаят от 130 микрограма йод на ден.
  • Децата между 1 и 8 години се нуждаят от 90 микрограма йод на ден.
  • Юношите и възрастните се нуждаят от 150 микрограма йод на ден, докато бременните и кърмещите жени се нуждаят съответно от 220 и 290 микрограма йод на ден.
  • Още: Булимия: Какво я причинява и какви са симптомите

    Най-богатите на йод храни са риба тон, кисело мляко, сирене, яйца и месо.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес