Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще забравите за напуканите устни през зимата с този хитър трик

23 декември 2022, 08:45 часа

Зимата изправя кожата пред редица предизвикателства. Това важи още по-силно за кожата на устните ви. Студът, вятърът, сухият въздух в отопляваните помещения, липсата на адекватна грижа и пълноценно хранене, недостигът на витамини и минерали,  лошите навици, сред които честото облизване, са сред най-честите причини за напуканите устни през зимата. Лишени от мастни жлези, които да отделят мазнина и себум, но за сметка на това богати на нервни окончания и с тънка кожа, устните са най-уязвимата част от лицето ви. През зимата те често са болезнени, изпръхнали, белещи се, кървящи, не задържат добре дори и червилото, което нанасяте върху тях и то стои неестетично и сбръчкано. Балсамът за устни не помага, когато ситуацията е изпусната и състоянието на устните вече е силно влошено.  Може обаче да възстановите тази нежна част от тялото си с правилната грижа и да се освободите от напуканите устни през зимата с този хитър трик.

Трик за напуканите устни през зимата

Правилната зимна грижа за устните преминава през 3 стъпки – ексфолиране, подхранване и защита. Не е необходимо да влагате средства в ексфолиант или да използвате този за тялото си върху нежната кожа на устните. Лъжичка мед с лъжичка захар и домашният ексфолиант е готов. Нещо повече – тази смес, тъй като съдържа мед, подхранва устните и ги възстановява, насищайки ги с ценни вещества. Рецептата покрива едновременно и двете стъпки от грижата за напуканите устни през зимата. Внимание! Медът е силен алерген. Ако имате проблеми с пчелните продукти не използвайте мед, а разбъркайте захарта с ценно масло – кокосово, бадемово или дори зехтин. Те също подхранват и овлажняват устните ви. Ако не знаете как би реагирала кожата ви на дадена съставка, препоръчва се да направите тест за алергия в сгъвката на лакътя си.

Хитър трик с ценното растение алое вера за напуканите устни през зимата

Алое вера е известно със своите регенериращи и лечебни свойства растение, което помага при кожни раздразнения, рани, изгаряния. Когато говорим за устните, сокът от алое вера или дори късче от самото растение, поставено и разтъркано върху устните ви, е истински цяр за тях и източник на здраве и красота за кожата ви. Ако отглеждате алое у дома, просто отрежете малка част от него и мажете устните директно. Ще останете много приятно изненадани как алое вера се справя по-добре с напуканите устни през зимата от много скъпи балсами, предлагани в търговската мрежа.

Когато се справите с напуканите устни, не преустановявайте грижата. Ексфолирането следва да продължи всяка седмица, а подхранването поне два пъти седмично. Това важи особено за зимата. За да не се изкушавате да облизвате устните си и да дърпате кожичките върху тях, което ще доведе до завръщането на проблема ви, изберете червило с цвят, който ще е като бариера пред палавите ви пръстчета, тъй като ако тръгнете да „чоплите“ устните ще го размажете. Ако се нуждаете от повече влага, върху червилото може да поставите балсам или гланц. Правете това дори когато сте в дома си, за да създадете нов полезен навик – да не пипате и да не облизвате устните си. Така ще ги предпазите, а и ще съхраните общото си здравословно състояние по-добро, тъй като мръсните ръце върху устните ви са най-краткият път към вирусните заболявания в сезона на грипа.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес