Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

21 май 2024, 10:45 часа

Въглехидратите и диабетът имат сложна връзка. Тъй като въглехидратите оказват най-голямо влияние върху кръвната захар, хората с диагноза диабет и висока кръвна захар често ограничават приема на храни, съдържащи въглехидрати. Така че, ако живеете с диабет тип 2, бихте искали да разгледате различни диети, които биха могли да ви помогнат да намалите и управлявате колебанията на кръвната захар.

Без съмнение един от най-популярните начини за нисковъглехидратно хранене, е кето (или кетогенна) диета, която значително ограничава приема на въглехидрати и захар, като същевременно увеличава калориите, които получавате от мазнини. Идеята е да въведете тялото си в състояние на кетоза, тоест то да използва мазнини като основен източник на енергия вместо глюкоза (енергийната форма на въглехидратите).

Изследванията показват, че спазването на кето диета за определен период от време може да помогне за контролиране на глада и може да подобри загубата на мазнини, за да намали телесното тегло. Ето какво трябва да знаят диабетиците преди да пробват кето.

Още: Може ли да се ядат череши при диабет?

Кето може да е по-добър избор от дефицита на въглехидрати и калории

През 2008 изследователи проведоха проучване върху доброволци със затлъстяване и диабет тип 2. Участниците спазваха или кето диета, или такава с ниско съдържание на въглехидрати и калории в продължение на 24 седмици. Докато и двете групи успешно намалиха кръвната захар на гладно, загубата на тегло и постоянните нива на глюкоза дадоха по-добри резултати в групата, следваща кето диета.

Освен това, почти 96% от участниците на кето диета са успели да намалят или премахнат генерално своите лекарства за диабет, докато само 62% са направили същото от групата с ниско съдържание на въглехидрати и калории.

Още: Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Диабет тип 2 е различен за всеки

Няма нито една диета, която да е подходяща или универсална за всеки диабетик. Препоръчителният прием на въглехидрати също е различен за всеки човек и може да се определи чрез работа с регистриран диетолог (RD/RDN) или сертифициран преподавател по диабет (CDE). Някои хора с диабет имат нужда единствено да коригират видовете и количествата въглехидратни храни, като въобще не реагират добре на подход с изключително ниско съдържание на въглехидрати като кето диетата.

Някои хора с диабет трябва да избягват кето диетата

Хората с диабет тип 1 са склонни да имат по-високи нива на кетони в кръвта си в резултат на това, че телата им не произвеждат или никакъв, или прекалено много инсулин. Те са изложени на по-висок риск от развитие на опасно състояние, наречено диабетна кетоацидоза.

Освен това хората с диабет тип 2, които използват инсулинова терапия, също трябва да подхождат внимателно към кето диетата, тъй като дозировката трябва да се коригира въз основа на диетата.

Имайте предвид, че кетоацидозата е различна от кетозата, състоянието на използване на мазнини за енергия от диета с изключително ниско съдържание на въглехидрати.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес