Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само тези 2 подправки са най-добри за мозъка и сърцето

31 октомври 2023, 12:28 часа

Консумирането на две подправки всеки ден ще подобри здравето не само на мозъка и сърцето, но и тялото ви като цяло. Диетологът д-р Крутика Нанавати споделя, че всеки ден трябва да включвате в диетата си куркума и канела. Те не само придават вкус на вашите ястия, но и подобряват здравето ни. Те са чудесно средство за борба с възпалението. Освен това могат да подобрят когнитивната функция, да подобрят сърдечното здраве и дори да ви помогнат да отслабнете.

Куркума и канела за добро сърдечно-съдово здраве

Куркумата има невероятни противовъзпалителни свойства , които помагат за предотвратяване на стареенето и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Тя и е полезна за тялото, тъй като често се използва за отслабване.

Лекар: Тези 5 симптома издават, че сърцето ви работи като часовник

Диетологът отбелязва, че куркуминът може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и да подобри когнитивната функция чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Куркумата може да се добавя към различни сосове, супи и ястия.

Куркуминът, нейният основен компонент, има широкоспектърен терапевтичен потенциал. Може да се използва като противовъзпалително, антидиабетно и противораково средство, което е потвърдено в много клинични проучвания. Според съществуващите доказателства това вещество има възможна добра ефективност при лечение на артрит, болест на Алцхаймер и заздравяване на рани.

Куркумата се бори със свободните радикали, което помага за предотвратяване на увреждане на клетките и ДНК. Това свойство може да намали риска от различни заболявания, включително рак. Куркумата съдържа витамин С, който е антиоксидант и помага за укрепване на имунната система. В нейния състав влиза и витамин B6. Той е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система, а също така участва в метаболизма на протеините и хемоглобина.

Куркумата съдържа малко количество желязо, което е важно за образуването на хемоглобин в кръвта и транспорта на кислород до органите и тъканите. Калият в нейния състав помага за поддържане на нормално кръвно налягане и сърдечна функция. Магнезият, който съдържа, е важен за много физиологични процеси в тялото, включително мускулни контракции и нормален сърдечен ритъм.

Канелата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства поради високото си съдържание на алдехид. Тя може да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола, насърчавайки сърдечно-съдовото здраве, отбелязва диетологът.

„Добавете канела към овесени ядки или печени продукти или към напитки като кафе или чай“, съветва експертът.

Още: Учени: Тази евтина подправка лекува сърцето и удължава живота

Важно: Статията е единствено с информативна цел, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес