Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С колко години удължават живота осем здравословни навика?

26 юли 2023, 07:50 часа

Резултатите от новото изследване, по думите на неговите автори, позволили да се оцени до каква степен здравословният начин на живот помага да се намали рискът от развитие на хронични заболявания и на теория да се живее десетилетия по-дълго.

Изследователи от Медицинския колеж „Карл Илинойс“ към университета в Илинойс и Харвардското медицинско училище (САЩ) са провели обсервационно изследване, в което участвали 700 000 бивши американски военни, и са изяснили как осем здравословни навика на живот помагат за удължаване на живота. Авторите на научната работа ще говорят за своите изводи на конференцията Nutrition, организирана от Американското общество по хранене.

Лекар обясни как да подобрим здравето на червата

„Хроничните заболявания представляват повече от 80% от всички разходи за здравеопазване и са водещата причина за заболеваемост и смъртност в Съединените американски щати. Здравословният начин на живот е предложен като потенциален начин за справяне с първопричините за хроничните заболявания и свързаните с тях разходи. Целта на това изследване е да оцени риска от смърт и продължителността на живота в зависимост от индивидуалните фактори на начина на живот в голяма група американски ветерани“, обясняват учените.

Те са се спрели на осем „здравословни“ навика: поддържане на физическа активност, избягване на прекомерно пиене и пристрастяване към опиати и никотин, способност за справяне със стреса, правилно хранене, здрав сън и позитивни взаимоотношения с околните.

В извадката били включени 719 147 души на възраст 40 – 99 години, които са участвали в програмата The Million Veteran Program (MVP) от 2011 до 2019 г. През този период са починали 33 375 участници.

В резултат на над 1,13 милиона човекогодини наблюдения изследователите установили, че нивото на смъртност за ветераните, които изобщо не са имали здравословни навици, е 72,6 (на 1000 човекогодини); за тези, които са възприели поне един от здравословните навици към зряла възраст – 46,3, два – 36,3, три – 29,8, четири – 25,2, пет - 20,8, шест – 15,7, седем – 12,3, осем – 7,4.

„Мултикоригираният относителен риск от смърт е 0,95 за лицата с положителни социални взаимоотношения в сравнение с техните връстници, 0,82 – за хора, които спазват правилата за здравословен сън, 0,81 – за тези, които не препиват, 0,79 – за тези, които се хранят здравословно, 0,78 – за участници с минимално ниво на стрес, 0,71 – за непушачи, 0,62 – за хора без разстройства, свързани с употребата на опиоиди, 0,54 – за физически активните“, изреждат учените.

Доказано: този навик причинява свиване на мозъка, спрете да го правите

Участниците в изследването, които отговарят на всичките осем фактора за начина на живот, имали 13% по-нисък риск от смърт поради всякакви причини в сравнение с тези, които не се придържали към нито един от здравословните навици. Очакваната продължителност на живота за 40-годишните мъже е с 23,7 години по-голяма, а на жените – с 22,6.

„Резултатите от нашата работа показаха, че правилният начин на живот е важен както за общественото здраве, така и за личното благополучие. Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори и да решите да направите малки промени на 40, 50 или 60 години, това пак ще бъде от полза“, каза Суан-Май Т. Нгуен, специалист по обществено здраве в Медицинския колеж „Карл Илинойс“ и водещ автор на изследването.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес