Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво е най-добре да правим гаргара при болно гърло: Руски рецепти

17 ноември 2023, 07:55 часа

Гаргара с топла вода и сол, сода за хляб, оцет, лайка или арника са отлични домашни средства за облекчаване на болката. Такива разтвори имат бактерициден, антимикробен и дезинфекционен ефект, като помагат за елиминирането на микроорганизми, които могат да влошат възпалението.

Гаргарата при настинки допълва лечението, предписано от Вашия лекар, но не е единственото терапевтично средство.

Още: Пробвайте следното лечение при болно гърло

С какво можете да правите гаргара?

Топла вода + сол и/или сода

От незапомнени времена солта и содата имат лечебни, дезинфекционни и бактерицидни свойства и имат мощни дезинфекционни свойства. Ето защо натрият е основна добавка за консервирането на някои пресни храни като риба, месо и дори зеленчуци. А бикарбонатът е мощен антисептик.

Целта на изплакването със сол и сода е механично почистване на фаринкса и сливиците от патогенни микроорганизми, гной, мъртви епителни клетки и слуз. В допълнение, солта привлича излишната течност от тъканите на орофаринкса, намалявайки подуването и болката. Както солта, така и содата за хляб намаляват изгарянето, ускоряват възстановяването поради гореспоменатите свойства и също така намаляват последващото възпаление.

Рецепта:

  • 1 с. л. сол или сода
  • 1 чаша топла вода
  • Важно е да се спазват пропорциите. Концентрации на сол над 10% могат да увредят лигавицата, особено ако кристалите не се разтварят. Те провокират възпалено гърло и надраскат епитела.

    Още: Какво е добре да използвате за гаргара на възпалено гърло и какво може да навреди?

    Чай от лайка

    Лайката има антисептични и противовъзпалителни свойства. Помага в борбата с инфекциите и успокоява и успокоява раздразненото гърло. Гаргарата с лайка намалява подуването и зачервяването, помага за смазване на гърлото, а съдържанието на антиоксиданти насърчава възстановяването на тъканите.

    Рецепта:

  • 2 ч. ч. листа и цветя от лайка
  • 1 чаша вряща вода.
  • Инфузия на корен от женско биле

    Чаят от женско биле или неговата инфузия има противовъзпалителни и антивирусни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болки в гърлото. Гаргарата с женско биле облекчава сухата кашлица, което от своя страна е полезно при раздразнено гърло. Единственото ограничение при преглъщане е високото кръвно налягане. Женското биле може да разшири кръвоносните съдове.

    Още: Лекар: Тези 5 напитки лекуват най-бързо болното гърло

    Инфузия на куркума и зелен чай

    Гаргара с чай от куркума или напитка или концентрат от зелен чай може да помогне за облекчаване на възпалено гърло. Това се дължи на неговите противовъзпалителни, антисептични и антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на дразненето и облекчаване на дискомфорта.

    Още: По-добре не яжте тези храни, ако сте с болно гърло

    Ябълков оцет

    По време на процеса на ферментация ябълковият сок произвежда оцетна киселина, която помага за укротяване на инфекциите, като предотвратява растежа на вредни видове бактерии. Но е важно да имате предвид, че оцетът също причинява дисбаланс в оралната микробиома и прекомерната му консумация може да допринесе за кариес.

    Рецепта:

  • 4 с. л. оцет
  • 1 чаша вода
  • Ментов чай

    Ментата е лечебно растение, което съдържа ментол, вещество с противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства, което успокоява възпаленото гърло и също така помага при лечението на инфекции.

    Рецепта:

  • 1 с. л. листа
  • 1 чаша вряща вода
  • Как да правите гаргара и колко време да правите гаргара

    Когато приготвяте напитка, инфузия или просто добавяте сол или сода на гранули към водата, важно е да се уверите, че кристалите са напълно разтворени и че няма листа или гъста утайка от тях или плодове в инфузиите. Всичко това може допълнително да раздразни лигавицата на гърлото и вместо положителен ефект, да предизвика влошаване на симптомите.

    Всяка инфузия и напитка трябва да се използва след хранене - като допълнителен антисептик, поне два пъти на ден.

    Трябва да правите гаргара за 30-60 секунди. Препоръчително е да изплюете всички изброени билки и напитки напълно, но ако случайно погълнете малко количество, няма да се случи нищо лошо. Трябва да внимавате с оцетните разтвори.

    Още: Японско проучване доказва: Водата за уста има антивирусен ефект срещу SARS-CoV-2

    Източник: "Спорт Експрес"

    Румяна Иванова
    Румяна Иванова Отговорен редактор
    Новините днес