Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво черният сусам е толкова полезен за жените

31 януари 2022, 13:04 часа

Едни от най-старите и най-полезните семена са тези на черния сусам. Ако трябва да ги сравним с останалите, в сусама се съдържа много по-голямо количество масло. Добрата новина е, че именно това масло се запазва свежо и не гранясва. Повечето хора добавят семената към салати и печива, защото имат приятен ядков вкус, а и лека хрупкавина.

На пазара се предлагат разновидности от семената – жълти, черни, бели, кафяви. Черните са с най-интензивен вкус и аромат. Често биват използвани за медицински цели, заради хранителните и терапевтичните им свойства.

Защо черните сусамови семенца са толкова полезни за жените?

Сусамовите семенца притежават свойства, които действат против стареенето. В семената се съдържат витамини от група В и желязо, които са полезни за жени, чиято възраст напредва.

Черният сусам се препоръчва още за здрава кожа и кости. В семената се съдържа калций, грижещ се за костната система на човек. Цинкът, в допълнение, спомага за укрепването на костите. По-възрастните жени е препоръчително да използват хидратиращи продукти, в които присъстват сусамови семена. Така те значително могат да подобрят състоянието на кожата и да повишат еластичността й. Маслото също успява да предпази кожата от неприятните обриви.

От край време се знае, че сусамът е полезен и за храносмилателната система. Ако страдате от запек или лошо храносмилане, приемът на тези семена може много да подобри състоянието ви. В семената се съдържат и диетични фибри, крайно необходими за здравословното храносмилане.

Сусамът - страшно полезен за здравето!

Кърмещите жени е препоръчително да консумират черен сусам, тъй като той е много полезен за тях. Счита се, че той допринасят за увеличаване на кърмата, тъй като в него се съдържат магнезий, мед, желязо, цинк и много протеини.

Черният сусам действа благоприятно и на съня. Семената способстват за намаляване на тревожността, което пряко рефлектира върху качеството на съня и удължава неговата продължителност.

В сусама се съдържа и не малко количество калций, който спомага за предотвратяване на най-различни проблеми, включително и мигрена.

Надяваме се вече да знаете защо тези малки семенца са толкова полезни. С тях можете да си приготвите тахан или да ги добавите към най-различни ястия. Експериментирайте на воля и се възползвайте от ползите на тази храна, дар от природата.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес