Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рискът от здравословни усложнения след антибиотици лесно се тушира с пробиотици

17 февруари 2014, 09:00 часа

В долната част на храносмилателната ни система, т.е. в тънкото и дебелото черво, съжителстват огромен брой различни по вид микроорганизми – т.нар. чревна флора.

Голяма част от микроорганизмите представляват естествен, необходим и здравословен компонент на нашето тяло. Някои от тези бактерии са един вид „сигнални” и участват в предизвикването както на провъзпалителна, така и на противовъзпалителна реакция при проблем в червата. Други директно произвеждат вещества с антимикробно действие. Според някои данни намаленото производство на такива продукти е предпоставка за развитието на инфекциозни болести като болест на Крон. А редица научни изследвания и тестове са доказали, че нарушенията в чревната флора влияят на имунната ни система, на сърдечно-съдовата, на ендокринната и на нервната система.

Когато приемаме антибиотици заради някакво лечение, е възможно да настъпи промяна в чревната флора. Причината – антибиотиците, особено широкоспектърните, унищожават цялата бактериална култура в червата, включително микроорганизмите, които не са отговорни за конкретна болест и които поддържат имунната ни система. Системната употреба на антибиотици и въобще употребата на антибиотици може да доведе до дисбиоза и развитие на гъбични инфекции. При по-тежки случаи може да се стигне до т.нар. антибиотик-асоциирана диария заради свръхрастеж на микроорганизмите Clostridium difficile в храносмилателния тракт за сметка на нормално присъстващите микробни видове.

Такива неприятни усложнения могат да бъдат лесно избегнати с прием на пробиотици. Те възстановяват баланса на чревната микрофлора, намаляват риска от диария при прием на антибиотици и помагат за укрепването на имунната ни система и здравният ни статус.

Без съмнение антибиотиците унищожават вредните бактерии в организма ни, но заедно с това те унищожават и колониите от „добри“ бактерии и нарушават баланса на нашата стомашно-чревна микрофлора. „Добрите“ микроогранизми живеят в симбиоза, защитавайки организма ни, като потискат прекомерното развитие на патогенни бактерии и гъбички. Затова унищожаването им е особено опасно за здравето ни. Пробиотиците са способни да поправят много от тези вреди, като действат в същото време и като естествени противовъзпалителни средства.

Желателно е пробиотиците да се приемат след периода на вземане на антибиотици, тъй като антибиотиците имат инхибиращо действие спрямо живите пробиотични бактерии. За положителен и продължителен ефект LactoFlor Bioplus е препоръчително да стане част от вашият ежедневен режим. Съществува известен акумулативен ефект при приема на пробиотици (период от време, който трябва да измине преди пробиотикът да разгърне своето действие), който е индивидулен за различни хора – от 2-3 дена до 2 седмици. Приемът им е в рамките на 4 – 8 таблетки дневно, за да може „добрите бактерии“ да населят чревният ни тракт и да регулират баланса в огранизма ни.

За повече информация www.lactoflor.bg

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес