Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Райска ябълка - лекар разкри как влияе на кръвта и кръвното

24 януари 2024, 15:03 часа

Райската ябълка е не само вкусна, но и полезна. Достатъчно е да ядете само два-три плода на ден, за да предпазите организма си от инфаркт, инсулт, разширени вени и настинки. Това споделя руският диетолог д-р Вера Денежка. Тя споделя кой и кога определено трябва да включи този в диетата си, както и какво влияние оказва консумацията му върху състава и вискозитета на кръвта.

Как райкската ябълка влияе на кръвта и кръвното?

“Хроничната умора, сънливостта, периодичното замаяност са симптоми на анемия, която може да бъде причинена от неправилно хранене, преумора и стрес. През този период нивото на хемоглобина в кръвта намалява. Райската ябълка, включена постоянно в диетата, насърчава производството на червени кръвни клетки, разреждане и пречистване на кръвта. В резултат на това в тялото навлиза повече кислород и кръвното налягане се нормализира”, казва специалистът.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

За повишаване на еластичността на кръвоносните съдове лекарят препоръчва витамини С, Р и РР, които се съдържат в райската ябълка в пълен спектър. Освен това витамин С е в доста големи количества в този плод. Това осигурява повишен кръвен поток. Райската ябълка се препоръчва особено за тези, които имат предразположение към разширени вени или розацея.

Коментираният плод има високо съдържание на йод (30 мкг на 100 грама). Йодът е необходим за нормалното функциониране на ендокринната система, неизправностите в която могат да бъдат една от причините за появата на наднормено тегло. Този елемент е важен и за нормалната мозъчна функция. Играе важна роля в умственото и физическото развитие на децата, споделя оше експертът.

Други ползи от райските ябълки

Райските ябълки съдържат антиоксиданти като флавоноиди и витамин С, които помагат в борбата с оксидативния стрес и предотвратяват увреждането на клетките. Те помагат за укрепване на имунната система и намаляват риска от развитие на някои заболявания.

Райските ябълки имат умерен гликемичен индекс, което означава, че повишават нивата на кръвната захар бавно и равномерно. Това помага да се избегнат внезапни колебания в нивата на глюкозата и поддържа стабилни нива на кръвната захар, което може да бъде полезно за предотвратяване на диабет и контролиране на развитието на това заболяване.

Плодът е богат на фибри, които спомагат за забавянето на усвояването на захарта в кръвта и осигуряват дълготрайна ситост. Те също така помагат за намаляване на риска от развитие на инсулинова резистентност, която е една от основните причини за диабет тип 2.

Райската ябълка има умерено калорично съдържание и ниско съдържание на мазнини. Нейното добавяне към диетата може да помогне за контролиране на теглото, което е важен фактор за предотвратяване на диабет и намаляване на рисковете от усложнения, свързани с него.

Този лек с райска ябълка чисти токсините и ускорява метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес