Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата сутрешна цигара може да бъде фатална: Ако я запалите 30 минути след като се събудите, вие сте в опасност

30 август 2024, 13:31 часа

Без значение колко дълго пушите или колко цигари пушите всеки ден, лекарите са установили, че първата цигара сутрин е най-опасна, ако я изпушите до 30 минути след събуждане, рискът от рак на белите дробове или гърлото се увеличава драстично.

Вижте още: Кръвната захар скача рязко: 7 вида плодове, с които диабетиците трябва да внимават

Голямо проучване на Penn State University установи, че повече от 63 процента от пушачите запалват първата си цигара в рамките на 30 минути след като се събудят. А това според експертите може да бъде фатално, тъй като рискът от рак на белия дроб или гърлото се увеличава с цели 59 процента в сравнение с пушачите, които запалват първата си цигара по-късно след събуждане.

"Открихме, че ако някой запали цигара веднага след като се събуди, той има по-високо ниво на NNAL (NNAL), метаболит на канцерогенния NNK (NNK), в кръвта си в сравнение с други пушачи" - казва професор Стивън Бранстетер, един от авторите на изследването, в което са участвали 1850 души.

"Смятаме, че хората, които запалват цигара веднага след като се събудят, вдишват дима много по-дълбоко, което може да обясни по-високото ниво на NNAL в кръвта. Това означава, че може да бъде много важен фактор при идентифицирането на пушачи с висок риск" - отбелязва Бранстетер.

Той отбелязва, че нивата на NNAL са свързани с възрастта на хората, възрастта, на която са започнали да пушат, пола и дали е имало други пушачи в семейството.

Вижте още: Лесен трик, с който разберете дали вашият зехтин наистина е екстра върджин

Колко тревожна е ситуацията, най-добре показват данните, че едва 19 на сто от анкетираните заявяват, че палят първата си цигара след повече от час след събуждане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес